Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Ziccer
 • Gardi Dominika és Kis Máté Szeged Sportolója, Csiszér Előd és Protity Sándor Szeged Sportjáért díjat vehetett át
Ziccer 2020. október 29. 13:24

Gardi Dominika és Kis Máté Szeged Sportolója, Csiszér Előd és Protity Sándor Szeged Sportjáért díjat vehetett át

Képriport
A hagyományosan tavasszal esedékes köszöntést a koronavírus-járvány miatt most tudta megtartani Szeged: idén is két remek sportolót, és két, az egész életművére joggal büszke szakembert ismert el a város.

Hirdetés

„A sport, az nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze, ami nem a szellem útján nyomja el a testet, hanem a test útján nyitja meg a lelket.”

Ezzel a Szent-Györgyi Albert-idézettel fejezte be köszöntőjét Szécsényi Rózsa alpolgármester azon a városházán megtartott rövid ünnepségen, amelyen átadták az idei Szeged Sportolója és a Szeged Sportjáért díjakat.

Szécsényi Rózsa arról is beszélt, a koronavírus-járványban a sportélet is lelassult, „ami semmit nem von le a mai díjak értékéből, hiszen nem ezt az évet értékeljük, hanem az eddigi időszak munkáját és teljesítményét. A teljesítményt, ami nem kell mondanom, hogy a mai világban elsődleges és mennyire fontos az élet minden területén.”

Az alpolgármester köszöntőjében elmondta azt is, mind a szakbizottság, mind a közgyűlés egyhangúlag szavazta meg az elismeréseket, nem volt vita arról, azok, akiket ezen a napon köszönt Szeged, kivételes teljesítményeket raktak le az asztalra.

A köszöntés után Szécsényi Rózsa egyesével adta át a díjakat, a pezsgős pohárköszöntőnél Ménesi Imre, a sportbizottság elnöke mondott rövid köszöntőt.

Mit kell tudni a díjazottakról?

Gardi Dominika gyorsasági görkorcsolyázó

Kattintson a fönti képünkre és nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Ötévesen kezdett görkorcsolyázni, hét éves kora óta űzi versenyszerűen ezt a sportot. A korosztályos ranglétrát végig járva érte és éri el folyamatosan mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken a komoly sikereket.

A gyorsasági görkorcsolyaversenyek rendkívül összetettek. A versenyzőnek rendelkeznie kell állóképességgel, gyorsasággal, jó helyezkedő képességgel, széleskörű taktikai ismeretekkel. Dominika e képességek mellett hatalmas akaraterővel és elszántsággal bír, amelyet sportága iránti végtelen szeretete tesz teljessé.

A középtávú, 1000 métertől a maratoni távig, azaz a hosszútávokon versenyez a legszívesebben.

Kitartó munkájának köszönhetően mára Európa legjobbjai között tartják számon.

Az eddig elért kimagasló eredményei:

 • kétszeres junior egyéni Európa-bajnoki 2. helyezett,
 • junior világbajnoki 6.,
 • Universiade 5. és 6. helyezett.

A junior Európa Kupa sorozatban három éven át nem talált legyőzőre. Többszörös utánpótlás és felnőtt magyar bajnok. Felnőtt Európa Kupa 3., Világkupa 3., Európa-bajnoki 6., világbajnoki 6. helyezett. Világbajnoki 6. helye a magyar görkorcsolyasport eddigi legértékesebb eredménye. A hazai görkorcsolyasport legnagyobb ígérete. Utolsó éves juniorként a gördülő sportágak világbajnokságán négy távon is a legjobb nyolc között végzett, ami egyet jelent a világ elitjével.

A görkorcsolya állami támogatottsága ma még elmarad a többi, nem olimpiai sportághoz képest. A fentiekben felsorolt sikerek elérése elsősorban a családi áldozatvállalásnak, anyagi támogatásnak köszönhető.

Dominikában minden olyan tulajdonság együtt van, amely hozzásegítheti ahhoz, hogy a felnőttek között ugyanolyan sikeres legyen, mint a juniorok között volt. Szívós, elszánt, okos és taktikus versenyző. Igazi csapatember, aki, ha úgy hozza a többiek érdeke, még a győzelemről is hajlandó lemondani miattuk. Tökéletes összhangban dolgozik edzőjével, Kéri Ferenccel.

A sportági szakszövetség több alkalommal választotta az Év Sportolójának. Az Európa Kupa abszolút győztese cím birtokosa. A Délmagyarország az Év Utánpótlás Sportolója címmel díjazta.

A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott tehetség. Ennek köszönhetően ma már több nemzetközi versenyen tud rajthoz állni. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar levelező hallgatója. Tanulmányai mellett naponta kétszer edz. Tagja a magyar válogatottnak.

Kis Máté Olivér ökölvívó

Kattintson a fönti képünkre és nézze meg Iványi Aurél galériáját!

26 éves, szegedi születésű. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Osztályán dolgozik bevetési járőrvezetőként. A küzdősportot 2007-ben kezdte K1 és thai-boksz szabályrendszerben. 2010-ben már nagyobb sikereket ért el: magyar bajnoki címet szerzett mindkét szabályrendszerben. 2012-ben WAKO kick-box és K1 világkupán bronzérmet, 2013-ban ezüstérmet szerzett.

 • 2010 óta ökölvívással is foglalkozik a Szeged Boksz Club színeiben.
 • 2015 óta profi bokszoló, a Felix Promotion színeiben versenyez. Jelenlegi mérlege: 16 győzelem, ebből 10 KO.
 • 2017-ben és 2018-ban profi félnehézsúlyú magyar bajnok.
 • 2018 óta a WBO Világszervezet interkontinentális bajnoka, a WBO világranglista 12. helyezettje.
 • 2019-ben három nemzetközi mérkőzésen győzött.

Minden nap keményen edz annak a célnak az eléréséért, hogy világbajnoki címmérkőzésen vehessen részt.

Gyermekkori álma: híres bokszoló és kiváló rendőr legyen. Jó úton halad mindkét álom eléréséért.

Csiszér Előd sportorvos

Kattintson a fönti képünkre és nézze meg Iványi Aurél galériáját!

2019-ben volt 50 éve annak, hogy sportorvosi munkásságát megkezdte Szegeden. Széleskörű tudását számos sportágban kamatoztatta.

 • 1969-től 1973-ig a Szegedi Vasutas Sportegyesület birkózó szakosztályában irányította a világbajnoki és olimpiai helyezett sportolók sportegészségügyi felkészülését.
 • 1971–1988 között a Tisza Volán Sport Club férfi kézilabda szakosztálynál tevékenykedett. Erőnléti felméréseket, pályára adaptált erőállapotokat követett kórházi és laboratóriumi háttérrel, mely módszereket később a felnőtt kézilabda válogatottnál is alkalmazott.
 • Tapasztalataival segítette a salakmotorozásban szép eredményeket elért szegedi csapatot is, akik nem mellesleg világbajnoki futamokban és Európa-bajnoki döntőkben is szerepeltek.
 • 1979–2000 között a DÉLÉP Sport Club női tekecsapat eredményességéért is dolgozott. Az általa kezdeményezett újítások: például monitorizált előkészített bemelegítés, erőnlét kialakítás, streching bevezetése a sérülések csökkentéséért, az eredményességhez szükséges autogén tréning megtanulásának bevezetése nagymértékben hozzájárult az akkori világsikerekhez.
 • 1988-tól a röplabdában is közreműködött. Részese volt a Magyar Bajnokságot és Magyar Népköztársasági Kupát nyert, Nyári Sándor nevével egybe forrt csapat sikereinek.
 • A Szegeden megalakult jégkorong csapattal is dolgozott Csiszér Előd, a sportág helyi létjogosultságáért, első sikereiért.
 • 2002-től 2019-ig a többszörös Bajnokok Ligája győztes férfi tekecsapat mellett társadalmi munkában tevékenykedett. A férfi és a női teke válogatott keretorvosa.

Aktív gyógyító, kórházi munkássága mellett kilenc éven át oktatta a testnevelőket, edzőket, sportvezetőket a Szegedi Tudományegyetem főiskolai karán.

Protity Sándor labdarúgó szakedző

Kattintson a fönti képünkre és nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Szegeden született és itt végezte tanulmányait. Belvárosi gyerekként a bérházuk udvara volt első játszótere, a bérelt garázsok ajtajai a képzelt kapuk.

Sportolóként a Szegedi Postásban focizott. Tizenöt és fél évesen bekerült a megyei I. osztályú csapatba. Játékszeretetére jellemző volt, hogy a hétvégéket mindig a pályán töltötte. Nem törődött vele, hogy az ifiben, a „fakóban” vagy az „egyben” rúgta a labdát. Neki csak az volt a fontos, hogy játszhasson.

Testnevelőtanárként hőn szeretett hivatását semmilyen megtisztelő sportszakmai felkérés érdekében sem volt hajlandó feladni. Tanítványai több alkalommal szerepeltek országos diákolimpiai döntőben.

Labdarúgó edzőként végigjárta az edzői szamárlétrát. Tevékenykedett utánpótlás csapatoknál és a felnőtteknél is.

 • A Délép Sport Club serdülőinél kezdte.
 • Aztán különböző utánpótlás-csoportokkal foglalkozott a Szeol-Délép SC-nél 1985-ig.
 • A Nemzeti Bajnokság III. osztályú csapatánál, a Szegedi Vasutas Sportegyesületnél volt pályaedző, majd a Szegedi Dózsa NB II-es és NB III-as csapatnál dolgozó edzők munkáját segítette.
 • 1989-ben a Szeged Sport Club NB I-es csapatának másodedzője lett.

1986 óta szakedző.

1999 óta a szegedi utánpótlásért dolgozik. Edzői pályafutása során több száz játékossal sikerült megszerettetnie sportágát. Idén ünnepli edzői pályafutásának negyven éves évfordulóját. Ezen időszak alatt több tucatnyi szegedi nevelésű játékos kvalifikálta magát első osztályú csapatokban és lett a felnőtt válogatott tagja. Néhány ismert név közülük: Véber György, Dobó Csaba, Udvari Szabolcs, Kecskés Tamás, Szélpál Tamás, Völgyi Dániel, Szentes-Bíró Tamás.

Szakmai elismerései: Magyar Diáksportért Kitüntetés és Szeged Labdarúgó Utánpótlásért Díj.

Edzőként mindig fontos volt neki, hogy szeresse, amit csinál. Az edzői munkát a mai napig imádja. Ott szeret alkotni, ahol önállóan dolgozhat, maximálisan érvényesítheti tudását a fizikai, a taktikai és a technikai feladatok kivitelezésénél. A szegedi labdarúgásért régóta, kimagaslót alkot.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ménesi Imre Szécsényi Rózsa Szeged Sportjáért Szeged Sportolója Csiszér Előd Gardi Dominika Kis Máté Protity Sándor