Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 29. 11:17

Naponta több ezer embert már nem tudnak letesztelni a mentők

Több kormányzati intézkedés is kaotikus helyzetet okozott a járvány kezelésében, a mentőszolgálat kapacitása pedig a végéhez közelít.

Hirdetés

Müller Cecília szerdán mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy a tesztelésnek nincs kapacitási határa, mindenkinél térítésmentesen el fogják végezni, akinek szüksége van rá. Ennek érdekében már az Országos Vérellátó Szolgálat is bekapcsolódott a munkába, az elmúlt 24 órában összesen 15 596 PCR teszt készült Magyarországon. Mi is írtunk arról, hogy a laborkapacitás hiányosságait hogyan súlyosbította a kormány a tesztek hatósági árának megszabásával.

A tesztelés azonban olyan összetett folyamat, ami nem csak a vizsgálatot végző laborok teljesítőképességén múlik, hanem a mintavételek elvégézésre bevethető személyzet méretén is. A Népszava információ szerint pedig a rendszernek ez a része sem bírja a fertőzésszámok drámai növekedését.

Az Országos Mentőszolgálat mostanra annyira túlterhelődött, hogy hétfőn több mint 8 ezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem tudtak kimenni mintát venni.

Az OMSZ kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál a Népszavának azt írta, a kezdeti néhány száz teszt után most egyes napokon a mintavételi igénylések száma meghaladja a 12 ezret is. Hozzátette azt is, hogy a kapacitásaikat folyamatosan növelik, és igyekeznek minden beteghez 48 órán belül eljutni. A Népszava szerint ennek ellenére nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a mintavételt elvégezni.

Müller Cecília megnyugató bejelentései ellenére a lap úgy tudja, hogy szerdára már nem csak a tesztelés akadozott, de egyes fővárosi és közép-magyarországi intézmények annyira megteltek betegekkel, hogy a mentők az új fertőzötteket a váci és ceglédi kórházakba kellett, hogy szállítsák.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy miután a járvány első hullámában kitüntetett figyelmet kapott a magyar kórházak borzasztó állapota, Orbán Viktor sebtében bejelentett egy felújítási progamot. Emiatt egyes részlegeket például a festők számára ki kellett üríteni, pedig egyre nagyobb szükség lenne minden kórházi helyre.

Erre tett még rá egy lapáttal Kásler Miklós szerdai levele, amelyben megtiltotta, hogy 37,8 foknál magasabb testhőmérséklettel be lehessen menni a kórházba. A korlátozás a betegekre is vonatkozott, vagyis a lázgörcsös, gyulladásos, fertőzésben szenvedő páciensek sem mehettek volna be, pedig nyílvánvalóan ellátásra szorultak. A téves utasítás csak hat órát volt érvényben, aztán visszavonták, de jól mutatja az egészségügyi ellátórendszer jelenlegi állapotát és a kormányzat kaotikus intézkedéseinek következményeit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kásler Miklós kórház koronavírus koronavírus-teszt mentők Müller Cecília OMSZ Orbán Viktor Országos Mentőszolgálat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés