Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 29. 10:51

Okostelefonnal is bebarangolhatjuk ezután Szeged zsidó kulturális örökségét

Az alkalmazás célja, hogy az érdeklődők szórakoztató módon, önállóan is felfedezhessék Szeged gazdag zsidó kulturális örökségét, és megismerkedhessenek a városban található építészeti emlékekkel, valamint az azokhoz kapcsolódó érdekes történetekkel.

Hirdetés

Az új okostelefonos alkalmazás négy nyelven – magyarul, angolul, románul és szerbül – mutatja be a város zsidó építészeti emlékeit. Az applikáció három helyszínen invitálja sétákra az érdeklődőket.

Elsőként Baumhorn Lipót mesterművét, a közel 120 éves új zsinagógát mutatja be.

A szegedi épület Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb imaháza. A monumentális 48 és fél méter magas épületen a mór-szecessziós stíluson kívül bizánci hatást mutat a barokkos megjelenésű kupola csegelyekkel történt beillesztése. A zsinagógában 1340 ülőhely van, amelyből jelenleg 1200 használható.

A monumentális épülethez egy különleges park is tartozik, amelyet tetszhalálából az elmúlt években élesztettelk újjá.

Az új zsinagóga területén kincset is kereshetünk, a belváros palotái között barangolva pedig nemcsak építészeti, de helytörténeti szempontból is megismerhetjük azokat.

Különleges helyszínre, a Fonógyári úti temetőben is elvezet bennünket az alkalmazás, segítségével a város egykori zsidó polgárságának életéről tudhatunk meg érdekességeket.

A közel hathektáros temető több mint ötezer sírjának egy része kétszáz évesnél is öregebb. A sírkertet 1831-ben hozták létre eredetileg a mai Moszkvai körút és Kálvária sugárút sarkán, majd 1868-ban telepítették át mai helyére, a belvárosi temető mellé.

A séta során fölidézhetjük a temetőben nyugvó jeles szegediek életútját. Többek között a Pick családét, vagy Löw Lipótét, a zsidóság szent szövegeit is értelmező rabbiét, akácsak fiáét, a holokauszt idején gettóban meghalt Löw Immánuelét.

A Szeged TV videójában Frauhammer Krisztina, néprajzkutató mesél a Szeged zsidó kulturális örökségét bemutató mobilalkalmazásról.

 

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: applikáció építészet Szegedi Zsidó Hitközség Új Zsinagóga zsidó kulturális örökség
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés