Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 29. 09:07

Eladjuk az új lélegeztetőgépek felét

A portyázók és fürkészek zsákmányától szabadulna a kormány.

Hirdetés

A hvg értesülései szerint 8 ezer lélegeztetőgépet szeretne értékesíteni a külügyminisztérium, ez a fele annak a 16 ezernek, amit a járvány első hullámában Orbán Viktor portyázói és fürkészei szereztek be. Nem csinálna üzletet az állam az életmentő gépekből, beszerzési áron szabadulna meg túlvásárolt eszközöktől.

A járvány kitörését követő lelélegeztetőgép-beszerzés mintegy 300 milliárd forintjába került a költségvetésnek és már a nyáron egyértelművé vált, hogy az egész Európai Unióban mi kötöttük a legrosszabb üzletet.

Rövid idő alatt fény derült arra is, hogy a megvásárolt kínai eszközök egy része teljesen használhatatlan, illetve arra  hogy nem elég nagy mennyiségben bevásárolni gépekből. A lélegeztetőgépek kezelésére kiképzett szakdolgozókból ugyanis közel sincs elég, és az ő létszámukat a portyázók sajnos nem tudják növelni.

Ha sikerül értékesíteni az eszközöket, akkor 8000 darab maradna a magyar egészségügyben, ez éppen annyi, amennyit Orbán Viktor még áprilisban szükségesnek tartott. Akkor a miniszterelnök ezt a mennyiséget határozta meg célként, majd érthetetlen okokból ennek dupláját vettük meg kínai cégektől.

Ez pedig felveti a kérdést, mégis miért kellett a szükségesnél kétszer több gépet vásárolni tavasszal? 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkezelés koronavírus külgazdasági és külügyminisztérium lélegeztetőgép Orbán Viktor Kína
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés