Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 29. 07:49

Nem tudunk több influenza elleni oltást venni Európából

Jó hír, hogy hatott a tájékoztató kampány, a korábbi évekhez képest többszörös az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt a lakosság körében. Rossz hír, hogy a megnövekedett igényt nem biztos, hogy ki tudjuk elégíteni.

Hirdetés

Kevésnek bizonyulhat az eredetileg megrendelt 1,4 millió vakcina a 24.hu információi szerint – a korábbi években ez a mennyiség bőven elegendő volt, több százezer adag még meg is maradt a szezon végére. Idén azonban már most is háromszoros az érdeklődés az oltás iránt a tavalyi csúcshoz képest –mondta el Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Valószínűleg legalább 4 millió adagra lenne szükség összesen, csakhogy egész Európában fokozott az igény az oltásokra. Emiatt Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalmat vezettek be a készítményre. Egy Magyarországra tartó szállítmányt hétfőn le is kapcsoltak a hatóságok a belga határon.

Az exporttilalom elsősorban a komolyabb, négy komponensű vakkcinát érinti, ami több vírustörzs ellen nyújt védettséget, ezt az időseknek, betegeknek és a három év alatti gyermekeknek adják be, ugyanis kevésbé terhei meg a szervezetet. Az 1,4 millió adagos magyar készletből csupán 100 ezer ilyen, a többi a hazai gyártmányú, három komponensű típus.

Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfót mindenkit azzal nyugtatott, hogy ha elfogyna az oltóanyag, tudunk külföldről rendelni és utángyártani is. Utóbbi azonban csak a három komponensű, hazánkban előállított vakcinára vonatkozik.

A négy komponensű szerből azonban már most kezd hiány kialakulni, az országba érkező szállítmányokat pedig a kormány lefoglalta, így azok a magán-egészségügyben nem is elérhetők.

Ezt nézze meg! Duda Ernő virológus: akkor sem veszélyes az influenza elleni oltás, ha koronavírus-fertőzött kapja meg

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely influenza járvány koronavírus oltás vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés