Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 28. 18:12 Forrás: hvg.hu

Nem tudni, ki és miből tartja fenn a szegedi püspöki stadiont

A HVG példaként említi a szegedi Szent Gellért Fórumot arra az esetre, hogyan kell nyereségesen üzemeltetni egy stadiont: egyházi pénzen.

Hirdetés

A cikk egyik fontos állítása az, hogy a szegedi stadionüzemeltetés átláthatóságát nagyban gátolja az egyházi fenntartás, ugyanis nehéz elkülöníteni a vallási tevékenységet megillető titkosságot és az üzleti tevékenységet. Még akkor is, ha a stadion és a környékén lévő komplexum közel 15 milliárd forint közpénzből épült.

A hvg.hu azt írja, a Szent Gellért Fórumban nem véletlenül található kápolna, amfiteátrum, teniszpályák, edzőtermek, több edzőpálya és rendezvényközpont is a stadion mellett, így lehet a tízhektáros beruházás társadalmi funkcióját elérni. Ugyanis önmagában a stadion nehezen lenne erre alkalmas.

Így viszont a Szent Gellért Fórumról már nem csak stadionként lehet beszélni, a terület alkalmas akár gyerekprogramok szervezésére is, nem véletlenül állítja a Kiss-Rigó László vezette Szeged-Csanádi Egyházmegye, hogy a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában lévő gyerekeknek is épült.

A lap azt igyekezett megtudni, hogy az állami milliárdokból épített, stadiont is magában foglaló Fórumnak ki a fenntartója, ugyanis ennél kisebb és egyszerűbb stadionokba is beletört már egy-két önkormányzat foga az elmúlt években.

Az egyházmegyétől nem kaptak válaszokat a kérdéseikre, de a hvg.hu annyit kiderített,

létezik egy AdRETu Kft. nevű cég, amit Kiss-Rigó László alapított tíz évvel ezelőtt, a tulajdonosa akkor még egyedüliként az egyházmegye volt. A kft.-t építési projektekhez hozták létre, de 2019-ben a tevékenységi körök közé került a többi között a sportlétesítmények működtetése és a rendezvényszervezés is. 

Míg a cég 2015-ben közel 21 millió forintos veszteséget termelt, 2016-ban már 9 millió forint fölötti nyereséggel zárt. Az igazi áttörést 2019 jelentette, amikor a korábbi 10 millió forint körüli nyereség 169 millió forint lett. Ezt ráadásul annyira jól csinálták, hogy 156 millió 545 ezer forint lett a haszon. Ezt egyébként úgy érték el, hogy a saját tőke a 2018-as 10 millió 384 ezer forintról 166 millió 929 forintra nőtt.

A cég felerősödését az alkalmazottak létszámnövekedése is követte: 2016-ban még 3-an dolgoztak az AdRETu Kft.-ben, idén augusztusban pedig már 69-en.

A hvg.hu azt írja: „A bevételek között az ingatlanbérlésből 40 millió, a vendéglátásból 186 millió, a sportlétesítmény működtetéséből pedig 36 millió forint folyt be, és ami kiugró, üzletviteli és egyéb tanácsadás 380 millió forintot hozott. A 156 millió forint nyereségről Kiss-Rigó László annyit nyilatkozott a közzétett beszámolóban, hogy letétbe helyezik”.

Megjegyzik: nem világos, hogy milyen pénzből erősítették meg az z AdRETu Kft.-t, mert „az egyházak hitéleti, és az ezzel összefüggő pénzügyei nem nyilvánosak”.

Érdemes a cikket végigolvasni, mert arról is szól, hogy

  • milyen tevékenységet végez még az AdRETu Kft.
  • mekkora látható vagyona van még a Szeged-Csanádi Egyházmegyének
  • hogyan kapcsolódik a Lakiteleki Népfőiskola területe a Kiss-Rigó László vezette egyházmegyéhez
  • és miként jön a képbe a zánkai gyerekváros.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kiss-Rigó László közpénz labdarúgás stadion Szeged-Csanád Grosics Akadémia Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Gellért Fórum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés