Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 28. 18:48

Lesz is európai minimálbér, meg nem is

Az Európai Bizottság beterjesztette az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelvjavaslatot. Szó sincs azonban arról, hogy itthon is ugyanannyi lenne majd a legalacsonyabban adható fizetés, mint nyugaton.

Hirdetés

Európában mindenhol létezik a minimálbér intézménye, huszonegy államban törvény garantálja, hat országban pedig a dolgozók kollektív szerződései biztosítják. A jövőben sem lesz kötelező kifejezetten jogszabályban rögzíteni a legalacsonyabban adható fizetés összegét, az uniós döntéshozók szerint inkább a kollektív jogok erősítésére van szükség.

Az új irányelv előírná, hogy a bérnek minden országban elegendőnek kell lennie a munkavállalók tisztességes megélhetésének biztosítására.

A javaslat tehát nem fogja előírni, hogy mindenhol ugyanakkora legyen a minimálbér összege, hiszen ez kivitelezhetetlen lenne. Ha a magyar cégeknek holnaptól ugyanannyit kellene kifizetniük bérként, mint a holland vállalatoknak, rögtön összeomlana a gazdaság. Az Európai Bizottság egy egységes keretrendszert akar létrehozni, ami minden dolgozó számára biztosítja a méltányosságot és a kiszámíthatóságot. Az  új irányelv előírja a minimálbér-védelem hatékonyabb végrehajtását és nyomon követését is, amiről a tagállamoknak évente jelentést kell majd készíteniük, ha az Európai Parlament elfogadja a kezdeményezést.

Egyelőre tehát nem lehet tudni, hogy egyáltalán növekedne-e az uniós döntés következtében a hazai minimálbér, pedig ez nagyon ránk férne.

Az Európai Unió többi tagállamához képest Magyarországon kifejezetten alacsony a minimálbér, csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában visznek haza kevesebb pénzt a legkisebb fizetésű munkavállalók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épp szerdán közölte, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbérrel, garantált bérminimummal és bérajánlással kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának bizottsági ülésén.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság európai minimálbér Európai Parlament Európai Unió eurostat Innovációs és Technológiai Minisztérium minimálbér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés