Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 28. 16:11

Öngólt rúgott a kormány a koronavírus-tesztek hatósági árával

Növelni kell a koronavírus-tesztek számát, de a kormány korábbi döntése a PCR tesztek árának szabályozásáról ezt nagyban megnehezíti.

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a Napi.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszában arról tájékoztatta a lapot, hogy jelenleg legfeljebb 10-12 ezer koronavírus-tesztet tudunk elvégezni naponta Magyarországon. Ez a szám azonban túl alacsony, a WHO ajánlásai szerint ugyanis akkor megfelelő az elvégzett tesztek mennyisége, ha az esetek legfeljebb 5 százalékában pozitív az eredmény.

Magyarországon a pozitív tesztek aránya jelenleg 15 százalék, vagyis a nemzetközi ajánlás háromszorosa.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, nincs a tesztkapacitásnak felső határa, mindenkinél térítésmentesen el fogják végezni a vizsgálatot, akinek szüksége van rá. A tiszti főorvos és az NNK tájékoztatása elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet, de valójában mindkettő helytálló. A népegészségügyi központ nyilatkozata ugyanis a most rendelkezésre álló kapacitásra vonatkozott, Müller pedig arról beszélt, hogy ezt tovább fogják növelni a szükséges mértékben. Csakhogy ezt jelentősen megnehezíti, hogy korábban a kormány hatóságilag korlátozta a tesztek árát, emiatt sok magánlabor egyáltalán nem végez már PCR vizsgálatot, ugyanis az veszteséges lenne számukra.

Ezért bármilyen kézenfekvő is lenne magáncégek bevonásával növelni a hazai tesztelési kapacitást, erre éppen a kormány saját intézkedései miatt nincs most lehetőség.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus koronavírus-teszt Müller Cecília Nemzeti Népegészségügyi Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés