Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 28. 11:58

Huszonnyolc IKV-s lakásban nyílászárókat cserélnek még ebben az évben

Közel huszonötmillió forintból valósul meg a beruházás, karácsonyig el akarnak vele készülni: a pénzügyi bizottságon nem múlt, végül megszavazta, ahogy igent mondott arra, hogy egy Gyertyámos utcai műhelyt megvehessen a jelenlegi bérlője.

Hirdetés

Ritkán van olyan bizottsági ülés, ahol ott vannak az érintettek – most ez egy ilyen volt. Sőt, szót is kért és kapott is a főszereplő. Aki végül az eredeti előterjesztés szerint megvásárolhatja az eddig bérleményét. Egy Gyertyámos utcai műhelyről volt szó, amelyet eredetileg bérbe adott az IKV. A bérlővel pályáztatás után megkötötték a szerződést, a bérlő annyit tudott, van pár repedés a falakon, de vállalta azok kijavítását. Csakhogy később kiderült, nem egyszerűen repedések vannak a falakon, amiket – ahogy ő mondta – néhány vödör habarccsal ki lehet javítani. Szakvéleményt készíttetett, ekkor derült ki, süllyed az épület egy része a műhely fölött azért, mert valakik válaszfalakat helyezték be szakszerűtlenül.

Eddig körülbelül másfél millió forintot költött a bérlő a felújításokra, de a szakvélemény után kiderült, sokkal többet kellene befektetnie a biztonságos használatért. Ezért fordult az IKV-hoz, és rajtuk keresztül végül a bizottsághoz, hogy neki akkor érné meg a további felújítás, ha megvásárolhatná előtte a műhelynek helyt adó ingatlanrészeket. A felújítás költségei ugyanis olyan magasak lennének, hogy évtizedek alatt sem tudná „lelakni” – az IKV-nál bevett gyakorlat, hogy rosszabb állapotú ingatlanok úgy adnak bérbe, hogy a bérlő vállalja a felújítást, amelyet cserébe „lelakhat”, ám ezek jellemzően nem szoktak ekkora összegekbe kerülni, nem ekkorák szoktak lenni a felújítások.

A bizottság elsősorban amiatt vitázott ennek kapcsán, hogy a jövőben az ilyen ingatlanokra hogyan figyeljen oda az IKV. Végül megszavazták az eladást, amelyet innentől a bérlő az IKV-val egyeztet.

Még egy napirend megtárgyalása tartott tovább a szokásosnál: az IKV huszonnyolc önkormányzati bárlakás esetében nyílászárókat cserélne, ezt 25 millió forintból lehet megvalósítani. Az előterjesztés nem tartalmazta részletesen, hogy mi mindent kell kicserélni a szóban forgó ingatlanoknál, de végül pótolták a részletes listát, és így el is fogadták azt. A beruházás, az ablakok, erkélyajtók cseréje így karácsonyig meg is történik.

De döntöttek arról is, hogy a Fekete ház épületében működő vendéglátó egység bérletét újra megversenyeztetik: öt évre adták ki, most jár le a „ciklus”, és nem kapja meg automatikusan az eddig ott szórakozóhelyet működtető vállalkozás.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IKV Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés