Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Súlyos hiányosságokat talált a koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálatában a járványügyi szakértő szerint
Túl a városon 2020. október 27. 10:24

Súlyos hiányosságokat talált a koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálatában a járványügyi szakértő szerint

A Richter Gedeon Nyrt. megkapta az engedélyt a magyar gyártmányú remdesivir nevű gyógyszer klinikai vizsgálatainak megkezdésére. Ez az eddigi legígéretesebb szer a koronavírus kezelésére, amelyet első körben hét magyar kórházban fognak alkalmazni, köztük Szegeden is.

Hirdetés

Dr. Ferenci Tamás klinikai orvosbiológiai mérnök, a járvány miatt létrehozott Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja utánajárt a vizsgálat részleteinek, és a Telexen megjelent írásában komoly szakmai kifogásokat fogalmazott meg a hazai remdesivir vizsgálattal kapcsolatban.

Az ehhez hasonló kutatások szakmai és technikai részletei, a vizsgálat részletes terve rendszerint nyilvános, amire azért van szükség, hogy a tudományos közösség megfelelően tudja majd értékelni az eredményeket, azok a nyilvánosság számára is megismerhetők legyenek.

A hazai tesztek azonban teljes mértékben nélkülözik az átláthatóságot, a közpénzen végzett kutatás részletei titkosak.

Ferenci szerint ennél is súlyosabb problémát jelent, hogy a klinikai vizsgálatban nem lesz kontrollcsoport. A gyógyszerek hatékonyságának és esetleges veszélyeinek felderítése érdekében a tesztalanyok egy véletlenszerűen kiválasztott része tudtán kívül placebot kap – ők a kontrollcsoport. A vizsgált végén az ő gyógyulásukat összevetik a gyógyszert szedők állapotának alakulásával, így lehet pontosan megállapítani, hogy milyen hatásai vannak egy új készítménynek.

A szakértő szerint az, hogy a magyar kutatást nem ilyen szabályok szerint folytatják le, töredékére csökkenti a vizsgálat bizonyító erejét.

Magát a kutatás célját is félrevezetően kommunikálták Ferenci szerint. Ami ugyanis az átlagember számára a bejelentésekből nem derült ki az az, hogy ez a kutatás elsősorban a remdesivir mellékhatásait próbálja meg feltárni.

Nem azt vizsgálják, hogy hatékony-e a koronavírus ellen a gyógyszer, hanem azt, hogy vannak-e veszélyes mellékhatásai.

Csakhogy a remdesivir-t évek óta adják a betegeknek, így az orvosok jól ismerik a lehetséges kockázatait. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha okoz is a betegek egy részénél kellemetlen mellékhatásokat a szer, alkalmazása alapvetően nem veszélyes. A kontrollcsoport hiánya miatt azonban még a remdesivir biztonságosságáról sem lesznek hitelt érdemlő adataink, ráadásul az eredmények kiértékelése indokolatlanul sokáig tart.

Ferenczi úgy becsüli, körülbelül egy hónap kell ahhoz, hogy a szükséges információk rendelkezésre álljanak, de a magyar vizsgálatban a tervek szerint csak 10 hónappal később értékelik majd ki az eredményeket.

A szakértő szerint a vizsgálat szakmai hiányosságai, az átláthatóság hiánya és a félrevezető kommunikáció súlyos következményekkel járhatnak. Alááshatják nem csak gyógyszerbe, de a teljes magyar járványügyi védekezésbe vetett hitet is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyógyszer járvány klinikai vizsgálat koronavírus koronavírus elleni gyógyszer kutatás Remdesivir szegedi klinika Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés