Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Óriási vita, ellenérzések az egyetemi névváltoztatás miatt, most még csak az első megállónál tartunk
Szegeden 2020. október 26. 15:10

Óriási vita, ellenérzések az egyetemi névváltoztatás miatt, most még csak az első megállónál tartunk

Az egyetem névváltoztatását ellenzők szerint ügyük rosszul áll. A karok döntő többsége beállt Rovó László rektor mögé, de korántsem mindenki. A bölcsészet- a gazdaságtudományi és az állam- és jogtudományi kar a legkevésbé sem ért egyet azzal, hogy a jövőben Szegedi Tudományegyetem helyett Szent-Györgyi Albert nevét viselje a helyi univerzitás.

Hirdetés

Az egyetem névváltoztatását ellenzők szerint ügyük rosszul áll. A karok döntő többsége beállt Rovó László rektor mögé, de korántsem mindenki. A bölcsészet- a gazdaságtudományi és az állam- és jogtudományi kar a legkevésbé sem ért egyet azzal, hogy a jövőben Szegedi Tudományegyetem helyett Szent-Györgyi Albert nevét viselje a helyi univerzitás.

Nem önmagában Szent-Györgyi Alberttel szemben van kifogásuk mindazoknak, akik elutasítják az egyetem névváltoztatását. Ugyanakkor azt hozzáteszik, hogy erőteljesen megkérdőjelezhető az egyetem jelenlegi vezetésének érvrendszere, amellyel azt kívánják alátámasztani: mennyire jó választás a Nobel-díjas tudósról elnevezi a szegedi egyetemet.

Az egyetemi névváltoztatást elutasítók érvei számosak. Egyfelől teljesen komolytalannak tartják, hogy húsz évvel a legutóbbi névváltoztatás után megint nevet váltana az egyetem. Sokan vélekednek ennek kapcsán úgy: húsz éve épül az SZTE brand, ami most kárba veszne. Ennek szerintük még az sem mond ellent, hogy az egyetem rövidítése nem változna.

Elgondolkoztató, hogy a jövőre Szegedre költözésének századik évfordulóját ünneplő egyetemnek ez a sokadik névváltoztatása volna, ami önmagában megint csak nem az intézmény komolyságának a jele.

A névváltoztatás előtt a kari tanácsoknak állást kellett foglalniuk a témában, és tudható, hogy három említett kar – bölcsésztudomány, gazdaságtudomány, állam- és jogtudomány – nagyon határozottan a változtatás ellen szavazott. Jellemző, hogy információink szerint a GTK kari tanácsa 100 százalékban utasította el a javaslatot, az ÁJTK 90–95, míg a BTK is ehhez hasonlóan magas arányban.

Az egyelőre nem világos, hogy e három kart vezető dékánok hogyan szavaznak a hétfő délutáni szenátusi ülésen. Köti-e őket a kari tanács döntése vagy sem? – ezt nem sikerült kideríteniük az idő rövidsége miatt. A karok a dékánok mellett delegálnak a szenátusba még egy-egy tagot, ők vélhetően teljesen személyes belátásuk alapján szavazhatnak. Ez a mozzanat tartalmazhat még meglepetéseket.

Valamennyi forrásunk megerősítette, hogy a névváltozást az orvosi és a természettudományi kar erőteljes támogatását élvezi. Mivel e két kar meghatározó befolyással bír az egyetemen, önmagukban is sok mindent képesek eldönteni. Ennek a két karnak a legnagyobb a költségvetése, a hallgatói és az oktatói létszáma, és a karok közötti rivalizálásában mindig is igyekeztek éreztetni erőfölényüket.

Többen mondták el egyetemi forrásaink közül, hogy álproblémának érzik a névváltoztatásét. Olyan kihívások előtt áll az SZTE, hogy nem ilyesmikre kellene pazarolni az energiákat. Ám ennél is konkrétabbak voltak azok, aki úgy érveltek: kifejezetten hátrányosan érinteni a szegedi egyetemet a névváltoztatás.

Angolszász nyelvterületen öt vagy hat olyan egyetem működik, amelynek nevében szerepel a St. George név, ami összetéveszthetővé tenni a Szent-Györgyire keresztelt szegedivel. Ez aligha kívánatos.

De nem kívánatos az sem, hogy a világ és Európa egyetemeit rangsoroló szervezetek listáin jelentősen veszíthetne időlegesen jelenlegi pozíciójából az SZTE, mert évekbe telne a rangsort állítóknak és az azt figyelőknek, míg rájönnének, hogy az immár Szent-Györgyire keresztelt egyetem azonos a korábbi SZTE-vel.

Egyik informátorunk a Debreceni Tudományegyetemet (DTE) említette, amelynek névváltoztatása után tíz évbe került, míg az egyetemi ranglistákon visszaszerezte a névváltoztatás előtti helyét. Ez állítólag annak ellenére így történt, hogy a DTE komoly marketingmunkával igyekezett kivédeni – nem túl sikeresen –, hogy ne szoruljon lejjebb a rangsorban.

A világ egyetemeit lajstromozó rangsorok kapcsán többen elmondták, az értékelés kapcsán a stabilitás nagyon fontos alapértéknek számít. Ennek alapja pedig nem más, mint az egyetem neve. Még pontosabban: annak változatlansága.

Többen méltányosnak tűnő áthidaló megoldásként emlegették, hogy a világ egyetemein általános gyakorlat, hogy egyes karok vesznek fel külön nevet. Vagyis Szegedre visszatérve: nem kellene az egész egyetemet Szent-Györgyiről elnevezni. Lehetne az orvosi és a természettudományi kart, vagy csak az előbbit.

A legtöbben ellenérvként azt említették, hogy világszerte a leggyakoribb névadása az egyetemekkel kapcsolatban, ha ahhoz a földrajzi egységhez kötik, ahol a felsőfokú intézmény működik. Természetesen létezik nagyszámú kivétel, de a névadási gyakorlat fősodra mégis a földrajzi egységgel kapcsolatos megoldás. Gondoljuk csak Oxfordra, Cambridge-re vagy Princetonra, a UCLA-re.

Sokan nem tartják meggyőzőek az egyetem vezetésének azt az érvelését, hogy Szent-Györgyi Albert ismertsége sokat segíthetne a szegedi egyetem nemzetközi érvényesülésében. A szegedi egyetem valaha volt tanára, Nobel-díjas tudósa közel sem annyira közismert külföldön, még tudományos körökben sem, mint azt az itt élők gondolnák. Szent-Györgyi közel kilencven éve kapott Nobel-díjat, így teljesítményének fontossága természetes módon halványult 2020-ra.

Fontos szempont az is, hogy az egyetem névváltoztatását jóvá kell hagyni az intézményfenntartójának. Vagyis az névváltoztatásról nem lehet kizárólag Szegeden dönteni, ehhez szükséges az Innovációs és Technológiai Minisztériuma támogatása is. Ezen túlmenően a névváltoztatást az Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia. Mindez azt jelenti, hogy a szenátus mostani hétfői döntése kizárólag egy állomása a névváltoztatási procedúrának.

Az egyetemi névváltoztatással kapcsolatos szenátusi előterjesztés hírportálunk birtokába jutott, és ebből kiderült, hogy hozzávetőleg 20 millió forintra taksálják ennek költségét. Tekintve, hogy 13 karról van szó, ez a becslés igen szerénynek nevezhető. Több egyetemi forrásunk szerint ez a költség aligha fog 200 millió forint alatt maradni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Szegedi Tudományegyetem SZTE