Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 26. 14:31

Falus Ferenc: Az iskolákat azonnal be kellene zárni! – a katasztrófa ott lóg a levegőben

Azonnali és nagyon határozott intézkedéseket kell hozni, nem lehet rosszat lépni – sürgette a jelenleginél sokkal szigorúbb járványügyi intézkedések bevezetését Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos. Drámainak látja a hazai pandémiás helyzetet.

Hirdetés

Hetek óta aggasztó mértékben növekszik az igazoltan koronavírusos betegek száma. Riasztó mértékben megugrott a koronavírus miatt meghaltak napi száma. Egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, egyre több beteget kell lélegeztetőgépre kötni. Sokan úgy vélik, kevés és elégtelen, amit járványügyben tesz a kormány. Kérdéseinkkel szakemberhez fordultunk.

– Az iskolákat azonnal be kellene zárni, a mostani őszi szünet kevés. Azonnal meg kellene tiltani minden olyan rendezvényt, amelyen tizenöt embernél több találkozik, és ez vonatkozna a magánéletiekre is. Vannak olyan országok, ahol ezt a számot három főben, másutt hatban maximalizálták – érvelt Falus Ferenc.

Ezzel szemben Magyarországon ötszáz fős rendezvényt lehet tartani zárt térben, és a napokban labdarúgó-mérkőzést rendeztek közel húszezer nézővel. A rendőrség nem tett semmit, hogy a stadionban a távolságtartás és a maszkviselés szabályait betartassa. Nincs információk arról, hogy ezek megszegése miatt egyetlen embert megbüntettek volna – nyilatkozta a szeged.hu-nak a volt országos tiszti főorvos.

– Úgy vélem, a jelenlegi helyzetben a munkába járás és a munkavégzés jelentette kockázatokon kívül más kockázatot nem volna szabad vállalni. A szórakozás jelentette kockázat olyan felelőtlenség, amellyel emberek megbetegedését és halálát kockáztatjuk – fogalmazott egyértelműen.

Mindezzel szemben Falus Ferenc úgy értékelte a mögöttünk álló hosszú hétvégét, hogy láthatóan semmi más nem volt fontos, mint az, hogy megteljenek a szállodák. Ez bekövetkezett, és azzal, hogy olyan emberek találkoztak ezeken a helyeken, akik egyébként nem találkoztak volna, tovább nőtt a kockázata a fertőzésveszélynek.

Száz megfertőzöttből tíz nagyon súlyos szenvedésekkel járó betegségen fog keresztülmenni, akik közül ketten-hárman meghalnak – egészítette ki a fentieket a szakember. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben ennyire egyértelmű a járványhelyzet, akkor miben bízik a szigorú intézkedések bevezetésének elmulasztásával a kormány és személy szerint a miniszterelnök, Falus Ferenc úgy válaszolt: abban, hogy saját vállalkozásaik bevételei nem csökkennek. De ehhez hozzátette: ezt tényleg az érintettektől kellene megkérdezni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány európai országban leváltották az egészségügyi minisztert, rendőrök vitték az ottani egészségügyi vezetést. Ugyancsak a rendőrség vizsgálja a késlekedve meghozott járványügyi intézkedések büntetőjogi felelősségét. Szlovéniában nyomozás indult a lélegeztetőgépek beszerzése miatt. Magyarországon ilyesmikről szó sincs.

– Egyszerűen be vagyunk zárva ebbe a helyzetbe, tehetetlenek vagyunk, és ki vagyunk szolgáltatva a sorsunknak, amit nem magunk vállaltunk – összegzett Falus Ferenc.

Vasárnap 10 ezer tesztelés történt, míg október 23-án 19 ezer – idézte a statisztikát a szakember, aki szerint önmagában az is bizonytalanság jele, hogy a védekezést irányítók nem tudják eldönteni: mennyi vizsgálatot végezzenek.

Ebből Falus szerint az következik, hogy megbecsülni sem lehet a járvány fertőzőképességét. Valószínűleg egy fertőzött sok másik embert fertőz meg, így a járványgörbe nagyon meredek lehet. Pillanatnyilag nem lehet megbecsülni, hogy három-négy hét múlva mi történik. Önmagában ez is dermesztő.

Tény, hogy most még nincsenek tele a kórházak, de a fertőzöttek számának emelkedése miatt a katasztrófa a levegőben lóg – festett drámai képet a jelenlegi helyzetről. Határozott igennel felelt a szakember arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi helyzetben a színházakat, mozikat és koncerttermeket azonnal be kellene zárni. Hozzátette: teljesen elfogadhatatlan, hogy Budapesten jelenleg a színházak telt házzal mennek. Így esély sincs az ismert óvintézkedések betartására. Vagyis: nem önmagában a színházzal van a baj. Azzal szerinte nincs gond, ha egy 100–150 fős vetítőteremben négyen vagy tízen ülnek.

Az elhangzottakhoz kiegészítésül hozzátette: az ismert járványmodelleket felállító szegedi matematikus kutatócsapat júniusban megjósolta, mi lesz a helyzet augusztus végén, és akkori becslésük teljes mértékben beigazolódott. Falus Ferenc szerint a kormány nem tett semmit a járvány második hullámának fogadására.

– Alapvető tévedés, hogy a gazdasági tevékenység fenntartása és a járvány elleni védekezés egymásnak ellentmond – illette erőteljes kritikával az Orbán-kormány eddigi intézkedéseit. – Több európai és ázsiai ország példája és gyakorlata cáfolja ezt a közkeletű vélekedést.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Falus Ferenc járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés