Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 26. 13:32

Egyelőre a járvány sem tudta megállítani a lakásépítési boomot Szegeden

A megyében az év első felében 341 új lakást vettek birtokba tulajdonosaik, ez közel egyharmaddal több, mint egy évvel korábban. A használatba vett lakások nyolcvan százalékát, több mint 270 új otthont Szegeden adták át.

Hirdetés

A lakásépítések országosan 2016 óta tartó felfutásával párhuzamosan 2020 első félévében Csongrád-Csanád megyében 27 százalékkal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest – derül ki a KSH friss jelentéséből.

A megyében összesen 341 lakást vettek használatba, nyolcvan százalékuk, több mint 270 új otthon Szegeden épült, az átadott lakások száma érdemben csak a megyeszékhelyen emelkedett.

Az új lakások 53 százaléknak természetes személyek, 47 százalékának vállalkozások voltak az építtetői. A vállalkozások lakásberuházásai jelentősebben, a természetes személyekéi csak kismértékben élénkültek.

(illusztrációk: Iványi Aurél)

Építési forma szerint a lakások

  • 49 százalékát családi házas formában,
  • 47 százalékát többszintes, többlakásos épületben adták át.

Az új lakások átlagos alapterülete 101 négyzetméter, ami meghaladta az országos 97 négyzetméteres átlagot. Az új otthonok valamivel több, mint a fele épült négy vagy annál több szobával.

Az év első felében a megyében harmincegy lakás szűnt meg, az egy évvel korábbinak mindössze egyharmada.

Az országos tendenciával párhuzamosan a megyében is csökkent az építési kedv. A 2020 első félévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (247) harminc százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz mérten.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Központi Statisztikai Hivatal lakásépítés statisztika Csongrád-Csanád megye építőipar építkezés járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés