Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szenátusi ülés: 2022. február 1-jétől lenne Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged az egyetem új neve – Török Márk is szavaz a névváltásról
Szegeden 2020. október 26. 11:46

Szenátusi ülés: 2022. február 1-jétől lenne Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged az egyetem új neve – Török Márk is szavaz a névváltásról

Az egyetem napján jelentenék be hivatalosan a szenátusi döntést. Lázár György orvoskari dékán kezdeményezte, Rovó László rektor egyetértett vele. A XXI. század örök szegedi egyetemistája is szavaz a kérdésről, a tanárképző hallgatói önkormányzatát képviselve.

Hirdetés

„A Szenátus döntését követően a névváltoztatásról szóló bejelentést az Egyetem Napján, 2020. 11.11.-én (2020. 11. 15.-én) tennénk meg, így elegendő idő, egy év állna rendelkezésre felkészülni a névváltoztatásra, annak megfelelő kommunikációjára, az új »brand« felépítésére valamint a szükséges adminisztratív lépések megtételére.”

Ez, így olvasható abban az előterjesztésben, amelyről elvileg ma délután kettőkor kezdődő ülésén dönt a szenátus. Mindezt részletesen meg is indokolják.

Illetve dehogy dönt róla. Kész forgatókönyv van arra, hogyan jelentsék be a döntést. Ezután részletesen leírás következik Szent-Györgyi Albert megkérdőjelezhetetlen emberi, tudósi, egyetemvezetői nagyságáról, majd jön a célkitűzés, amely ekképpen szól:

„Az SZTE nevének módosítására vonatkozó szenátusi döntés 2020. november 11. napján kerüljön bejelentésre, majd a névváltoztatással kapcsolatos jogi eljárások befejezését követően 2022. február 1. napjával az alábbira változzon:

Magyarul: Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve: SZTE)

Angolul: Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU)

A rövidítések megegyeznének az Egyetem korábbi rövidítéseivel.”

Az egyetem vezetése szerint ezt az egészét olcsón megúszhatják, sőt, ingyen:

„Az új név elősegíti az egyetem hazai és nemzetközi pozicionálását, kommunikációjának erősítését. A névváltoztatással járó közvetlen költségek (irományok, okiratok, bejelentések, pecsétek, feliratok, stb.) költsége az előzetes felmérések szerint nem haladják meg a 20MFt-ot. Mivel az Egyetem a Centenáriumi Év eseményeire feltehetőleg állami támogatást fog kapni, a költség nem is az egyetemi forrásokat terheli.”

A döntést meghozó szenátus névsora itt olvasható. Egy névre kaptuk föl a fejünket:

Török Márk, aki a XXI. században kis túlzással az EHÖK-elnök szinonimája volt Szegeden, ott ül szavazati joggal a szenátusban, a tanárképző hallgatóit képviselve.

A Veritas Virtus Libertas csoport délutánra Facebook-eseményben biztat minden egyetemi polgárt, vegyen részt a szenátusi ülésen, amely minden egyetemi dolgozónak és hallgatónak nyilvános. Ezt írják:

„Tisztelt egyetemi polgártárs!

A HÖK cserben hagyott minket. A Szenátus tagjainak szándéka ismeretlen. Az egész egyetemet érintő kérdésben a vezetőség néhány nap alatt akar döntést hozni.
A szenátusi ülés időpontjáról hivatalos információnk nincsen, de több forrásból úgy értesültünk, hogy a hétfőn 14 órától a rektori hivatalban kerül összehívásra.
Gyakoroljuk jogainkat! A Szenátus ülése minden egyetemi polgár számára nyitott.
Gyertek el az ülésre, kövessük nyomon képviselőink munkáját!”

Egy kérdésünk volna: mire jó ez az egész valójában?

Várjuk véleményeiket kommentekben Facebook-oldalunkon!

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem SZTE
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés