Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egyetemátnevezés: 2008-ban egyszer már elvetették – Csillag András olvasói levele
Szegeden 2020. október 26. 10:05

Egyetemátnevezés: 2008-ban egyszer már elvetették – Csillag András olvasói levele

A nyugalmazott főiskolai tanár küldte el egy tizenkét éves levelét. Akkor is felvetődött az egyetem átnevezése.

Hirdetés

Az SZTE átkeresztelésének ötletét az egyetem szenátusa 2008-ban egyszer már elvetette. Akkor a Délmagyarországban – 2008. július 9-én – megjelent érveimmel magam is próbáltam ezt alátámasztani. Meglepődve értesültem, hogy a témát most újra elővették. Mivel az átkeresztelést teljesen feleslegesnek tartom, az akkor megjelent cikkemet – amelynek tartalma újra aktuális – mellékelem. Ha nyilvánosságra kerül, talán a döntéshozók figyelembe veszik.

Dr. Csillag András,
ny. főisk. tanár, SZTE JGYPK

Ezt a levelet írta szerkesztőségünknek a nyugalmazott főiskolai tanár, akinek akkori, 2008-as levelét most szó szerint közöjük:

Az egyetem átkereszteléséről

Az egyetem szenátusa szerintem helyesen döntött, amikor a névváltoztatást levette napirendjéről. Aligha van ugyanis a világnak komoly felsőoktatási intézménye, amely egy-két évtizedenként váltogatja nevét. Nálunk mire megismerték és megszokták az egyiket, jött az újabb elnevezés: Ferenc Józseftől Horthy Miklósig, József Attilától a Szegedi Tudományegyetemig... E folyamatos cégtáblacsere már szinte komikus, hogy a jogelődök által kibocsátott diplomák beazonosításával járó gondokat ne is említsük.

Ami a legfrissebb átkeresztelési ötletet illeti: a sajátos írásmódú, ezért a külföldiek által sem könnyen megjegyezhető és kiejthető Szent-Györgyi név csupán az orvosi karoknak kedvezne valamelyest, hiszen ők ezt a nevet már korábban is használták intézménynévként. A határon túl azonban – valljuk be – a legtöbben már azt sem tudják, miről is volt híres Szent-Györgyi Albert, ezért külföldi vonzereje mint „márkanév” eléggé kétséges, hacsak nem néz valaki alaposan utána a lexikonban. Ezzel szemben Szeged város neve bel- és külföldön egyaránt jól cseng, hála az itt folyó színvonalas oktatásnak, a biológiai kutatóközpontnak, a színházi és zenei kultúrának, művészeti intézményeknek, a szabadtéri játékoknak, történelmi, építészeti, irodalmi múltjának, a Pick szaláminak, a paprikának, a tiszai halászlének, és így tovább. Csak a térképre kell nézni: a város immár forgalmas nemzetközi autópályák találkozási pontjába kerül. Egyetemünk tehát nyugodtan viselhetné székhelyének patinás nevét, és természetesen továbbra is büszke lehetne Szent-Györgyi Nobel-díjára, ahogyan eddig. Oxford és Cambridge egyetemei is városuk nevével összeforrva lettek minőségükről híresek évszázadok óta.

Alig pár éve történt meg a helybeli felsőoktatási intézmények összevonása Szegedi Tudományegyetem (University of Szeged) néven: ne akarjuk már ezt is sutba dobni, mint vásári bazárok a kopott cégtáblát, ezzel csak újabb adminisztrációs zavarokat okozva! Inkább teremtsünk végre igazi hagyományt e jól hangzó név megőrzésével!

Dr. Csillag András
egyetemi oktató, Szeged

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem SZTE Csillag András felsőoktatás olvasói levél

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés