Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ez tényleg virtus: visszaszólt a Veritas Virtus Libertas az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak azt SZTE névváltásáról döntő szenátusi ülés előtt
Szegeden 2020. október 26. 07:55

Ez tényleg virtus: visszaszólt a Veritas Virtus Libertas az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak azt SZTE névváltásáról döntő szenátusi ülés előtt


Hirdetés

A lényeg gyorsan:

  • kiderült, hogy az egyetem szenátusa arra készül, hogy a Szegedi Tudományegyetem ezután Szent-Györgyi Egyetem legyen,
  • a névváltásról döntő szenátus ülést ma tartják,
  • az ötlet fogadtatása minimum vegyes: karok, oktatók, hallgatók gondolják úgy, nem (biztos, hogy) jó ez az egész – közben persze az is egyértelmű, senkinek sem a Nobel-díjas magyar tudóssal, az egyetem korábbi rektorával van baja.

Ebben a helyzetben jött a semmiből egy „pisztolypárbaj”: a Veritas Virtus Libertas hallgatói csoport nyílt levélben kérdezi az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot (EHÖK) az ülés előtt, egyúttal annak a véleményüknek is hangot adnak,

„a szenátus egyöntetűen, száz százalékosan támogatja az egyetem átnevezését,
vagy
az egyetemi polgárság közvetlen szavazás útján, kvázi népszavazás keretében dönthet a névváltoztatásról.”

Erre válaszolt az EHÖK, mint kiderült, nekik nem, csak többek között nekünk.

Ennek kapcsán ragadt billentyűzetet újfent a VVL, íme a viszontválaszuk, szó szerint:

Tisztelt EHÖK!

Ha minket nem is méltattatok válaszra, legalább sajtónak eljuttattátok az álláspontotokat. Ez az álláspont pedig rövidsége ellenére igen beszédesre sikerült.

Egyetlen mondatban(!) kijelentettétek, hogy minden képviselő saját belátása szerint (fordítok: úgy, ahogy jól esik majd neki) fog szavazni a névváltoztatásról, majd amellett törtök lándzsát, hogy „támogatjuk és szorgalmazzuk a nyílt egyetemi döntéshozatali folyamatokat”

Képviselőink, HÖK-ösök, hallgatótársaink, srácok... a mondat két része tökéletes ellentétben áll egymással. Ez nem hallgatói érdekképviselet. Ez nem az a szellemiség, mint amiért Október 16-án, aztán 23-án kiálltatok. Ez árulás. Azok elárulása, akik megválasztottak titeket, és akiket ti képviseltek.

Kedves szenátusi delegált!

A probléma nem Szent-Györgyivel van, hanem az egyetemi vezetőség arrogáns, antidemokratikus és álkorrekt hozzáállásával. Ti most ezen a hamis oldalon vagytok. De még van idő változtatni. Csatoljuk nektek is azt a kérést, amit a Szenátus mindegyik tagjának eljuttattunk.

Önt, mint a Szegedi Tudományegyetem felelős és demokratikusan megválasztott szenátusi tagját, a következők megfontolására és képviseletére kérjük:

1) A névváltoztatás kérdésében az egyszerű többséggel történő szavazás felelőtlen, a kérdés súlyához képest nem arányos. A névváltoztatás csak akkor kerüljön elfogadásra, ha azt a Szenátus egyhangúlag, százszázalékos támogatottsággal elfogadja.
vagy
2) A névváltoztatás az egyetemi polgárság egészét érinti. A kérdésben a legszélesebb nyilvánosság előtt és a lehető legdemokratikusabb módon kell dönteni. Az Szenátus, az egyetemi vezetőség és/vagy a Hallgatói Önkormányzatok szervezzenek népszavazást, melyen az egyetem összes polgára elmondhatja a véleményét és dönthet az egyetem jövőjéről. A szervező gondoskodjon a népszavazás tisztaságáról, titkosságáról és érvényességéről!
illetve
3) NE TÁMOGASSA titkos szavazás és/vagy zártkörű ülés elrendelését! Mivel sem költségvetési, sem személyi kérdést érintő ügyben nem kell dönteni, ezért indokolatlan zárt ülés, illetve titkos szavazás elrendelése. Az egyetemi polgárságnak joga van részt venni a Szenátus ülésén, joga van ismerni a képviselők döntését, akár név szerint is.
4) Ha a fenti feltételek egyike sem tud teljesülni, arra kérjük Önt, hogy az egyetem átnevezéséről szóló szavazáson voksoljon NEM-mel.
vagy
5) Vonuljon ki a Szenátus üléséről, hogy az határozatképessége elvesztésével ne tudjon döntést hozni a névváltoztatásról.


Nyerjetek időt a párbeszédhez, folytassatok párbeszédet, és képviseljetek minket!

Nektek is vírusmentes ZH időszakot kívánunk.

Üdv.:
VVL

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyetemi Hallgatói Önkormányzat EHÖK Szegedi Tudományegyetem SZTE VVL - Veritas Virtus Libertas

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés