Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Katona Márta: Amikor az ember a legelkeseredettebb, és azt hiszi, nincs tovább, akkor is érdemes küzdeni
Szegeden 2020. október 24. 15:24 Forrás: Szeged Televízió

Katona Márta: Amikor az ember a legelkeseredettebb, és azt hiszi, nincs tovább, akkor is érdemes küzdeni

Negyvennégy éve lépte át a Gyermekklinika kapuját fiatal, kezdő orvosként. Ma is minden nap beteg gyerekek között tölti a napját, gyógyít, apró életeket ment. Katona Márta, Szeged új díszpolgára mesél az életéről, munkájáról, családjáról a Szeged Televízióban.

Hirdetés

Szeged új díszpolgára, Katona Márta csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora adott interjút a Szeged Televíziónak.

Nézze meg a vele készült beszélgetést!

Korábban lapunknak is nyilatkozott Katona Márta életéről, munkájáról. Ajánljuk figyelmébe azt az interjút is!

A professzort így köszöntötte Szeged díszközgyűlése 2020. október 23-án:

„1976-ban a Szegedi Orvostudományi Egyetemen Summa cum laude minősítéssel nyerte el orvosi diplomáját. Azóta az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozik. Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus, neonatológus és gyermek intenzív terápiás szakorvosi képesítéseket szerzett. Már fiatal orvosként bekapcsolódott az újszülött intenzív osztály létrehozásába, amelyet 1990 és 2009 között ő vezetett. Irányításával 19 gyermekorvos szerzett újszülöttgyógyászatból szakképesítést, szívultrahang tanfolyamot szervez szakorvosoknak, nővéreket, szülésznőket és szakasszisztenseket is oktat. 1996 óta foglalkozik magzati diagnosztikával, a magzati szívbetegségek ultrahangvizsgálatát az országban az elsők között vezették be a szegedi gyermekklinikán. 1994-ben kandidátusi fokozatot szerzett, 2005-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, abban az évben lett a gyermekklinika igazgatóhelyettese. 1999-ben létrehozták a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért közhasznú alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke. Eddig 80 millió forint értékű műszert vásároltak a gyermekklinikának. Orvos irányítója a Gift of Life programnak, amely a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatásával a határainkon túl élő szívbeteg gyermekek szegedi szívműtétjét szervezi. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: Széchenyi Professzori Ösztöndíjat, Waltner Károly Emlékérmet, Szent-Györgyi Emlékérmet, illetve Batthyány-Strattmann Emlékérmet kapott, a Szegedért Alapítvány fődíjasa. Férje, Dr. Jancsó Gábor kutató orvos, emeritus professzor mindvégig támogatta munkájában és törekvéseiben. Lányaik, Daniella és Judit nyelvészek, családjukkal külföldön élnek. Katona Mártának és férjének három unokája van.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díszpolgár Katona Márta Szeged Televízió
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés