Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Amikor Lucy találkozik Joseph-fel – Bak Róbert ajánlja Nick Hornby Olyan, mint te című könyvét
Művház 2020. október 24. 13:30

Amikor Lucy találkozik Joseph-fel – Bak Róbert ajánlja Nick Hornby Olyan, mint te című könyvét


Hirdetés

Már jó néhány hónapja viszem a Művház irodalmi rovatát, és ahogy végigböngésztem, hogy eddig kikről írtam – a teljesség igénye nélkül volt itt

– feltűnt, hogy talán nem is volt köztük olyan, akit aztán az égvilágon mindenki el- és be tudna fogadni, és akinek a műveiben olyan önfeledten szórakozva el lehetne merülni, mint annak a Nick Hornbynak a köteteiben, akinek a legújabb regénye, az Olyan, mint te a világpremierrel egy időben került a magyar boltok polcaira.

Hornby bár lehet, hogy nem dolgoztatja meg túlzottan az agyat, nem is ír csavaros, összetett vagy írástechnikailag különösebben trükkös műveket, és lehet, hogy tulajdonképpen minden regényében ugyanazt süti el újra és újra, de olyan habkönnyű és az olvasót könnyűszerrel magával ragadó stílusa van, amit gyakorlatilag bárki bárhol (Londontól Tokióig, Budapesttől Aucklandig) könnyen megért és átérez.

A brit szerző az átlagemberek (akik minden szerethető vagy éppen kevésbé szerethető tulajdonságukkal együtt, a maguk hús-vér valójában állnak elénk a lapokon, mindig hihetően, életszerűen és emlékezetes módon) és a mindennapok krónikása, ám egyben egy olyan is, aki a háttérben ugyanazzal a könnyed stílussal tudja elemezni az olyan fajsúlyos társadalmi témákat és égető válságokat, mint például az éppen zajló Brexit.

Azt hiszem, most nem fogok túl nagy meglepetést okozni, ha azt mondom, hogy az új regény is megfelel az elvárásoknak, hiszen ez is egy olyan alkotás, ami kikapcsol, ami megmozgatja az érzelmeket, és ami rávilágít az emberi jóságra és gyarlóságra egyéni és társadalmi szinten egyaránt.

A történet mondhatni egy love story, de a realistább fajtából. Van két magányos emberünk: a huszonkét éves Joseph, a szegény családból származó fekete srác, aki egy hentesboltban vállal részmunkaidős állást, hogy majd egyszer talán híres és befutott DJ lehessen, akinek a zenéjét minden menő klubban játsszák, és a negyvenkét éves, kétgyermekes, válófélben lévő fehér nő, Lucy, aki történetesen ebben a boltban akarja megvenni a steaknek valót...

Bár számtalan érv szól ellene (a korkülönbség, a bőrszín, az eltérő anyagi helyzet, az eltérő iskolázottság és a más-más életcélok), de – remélem, nem okozok nagy meglepetést – mégis összejönnek, hogy aztán szembesüljenek ennek a kapcsolatnak minden naposabb és árnyékosabb oldalával. Mert hiába járunk a XXI. században a világ elvileg felvilágosultabb felén, de azért a társadalom nem változott meg gyökeresen, sokfelé uralkodik a begyepesedett látásmód, a környezetükben pedig ott él sok-sok előítélet, mint ahogy – rá kell jöjjenek – bennük magukban is. Lehet értelme, célja, és főleg jövője egy ilyen kapcsolatnak, amikor ennyi minden szól ellene, és alig valami mellette?

Hát (többek között) erről is szól ez a regény, amelynek a másik témája a már említett Brexit. A szerző abszolút nem erőltetett és nem tolakodó módon tartja a hol közelebbi, hol távolabbi fókuszban ezt a témát, és közben megismerhetjük a két tábor érveit és ellenérveit, a közhangulatot, a sokszor késhegyre menő kicsinyes vitákat, amelyek behálózták (és azóta is behálózzák) a brit mindennapokat.

Szóval, ha akartok egy könyvet, ami egyszerre vicces, romantikus, ám realista, amiben könnyűszerrel el lehet veszni, és amit csak alig-alig lehet letenni, akkor ne is keressetek mást, hisz itt van Nick Hornby és az Olyan, mint te.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Nick Hornby
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés