Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 24. 08:07

Duda Ernő virológus: akkor sem veszélyes az influenza elleni oltás, ha koronavírus-fertőzött kapja meg

Utánajártunk, mi a helyzet az influenza elleni vakcinával a koronavírus-járvány második hullámában. Háziorvosokkal és virológussal is beszéltünk. Az már biztos, hogy a két vírus együttes hatásáról még senki nem tud biztosat mondani.

Hirdetés

Nagyon fontos különválasztani az új koronavírus és az influenza találkozását attól az esettől, amikor egy tünetmentes koronavírus-fertőzött kapja meg az influenza elleni védőoltást – erre hívta fel a figyelmet a Szeged Televíziónak Duda Ernő virológus. A professzor úgy fogalmazott:

semmi gond nem lehet abban az esetben, ha egy tünetmentes covidos kap influenza elleni oltást, mivel az influenza elleni oltóanyagban nincs élő, fertőző vírus, csupán antigént juttatnak a szervezetbe a védőoltással, ez csak „felhívja a szervezet figyelmét, hogy mi ellen kell védekezni”

– magyarázta Duda Ernő, majd hozzátette: „Oltsanak, oltsanak, oltsanak!”.

Influenza elleni oltásból egyelőre 1 millió 300  ezer darab van Magyarországon, ezen felül a kormány felvásárolt még 100 ezer darabot. Előbbi a háromkomponensű vakcina, utóbbi a négyösszetevős, amit 3 évnél fiatalabb gyerekeknek és várandósoknak adhatnak majd.

Érdekesség, hogy tavaly – amikor nem volt koronavírus-járvány – ugyancsak 1 millió 300 ezer oltás volt Magyarországon, igaz, annak csak a fele fogyott el. Épp erre hivatkozott a kormány, amikor a sajtóban felmerült, nem lesz-e kevés idén az influenza elleni vakcina, hiszen kormányzati szinten igyekeznek mindenkit meggyőzni: oltassa be magát. A sajtófelvetésre reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, ha szükséges, a kormány vásárol vagy gyártat még influenza elleni vakcinát, így nem kell attól tartani, hogy elfogy.

Van, ahol sokkal többen kérik a tavalyinál

Október 20-a óta a szegedi háziorvosoknál is elérhető már az influenza-oltás, igaz, csak a háromösszetevős vakcina. Egyikük, dr. Barna Ilona lapunknak elmondta: több száz vakcinát hozott el az ÁNTSZ-től. Naponta mintegy 20 főt tud beoltani: mindenkit az általános rendelési idő után, előre megadott beosztás szerint egyesével fogad, így az érkezők nem találkoznak beteggel és egymással sem. Előjegyzés alapján dolgozik, a hét közepén már majdnem beteltek a jövő hét időpontjai is.

Az oltás előtt kikérdezik és megvizsgálják a betegeket annak érdekében, hogy kizárják azokat a tényezőket, betegségeket, amik miatt nem adhatják be a vakcinát.

„Biztos, hogy kétszer annyi oltás fogy majd idén, mint az eddigi években. Mi is próbáljuk mindenkinek ajánlani, kiváltképp a veszélyeztetetteknek” – jósolta a doktornő.

Barna Ilona mindenkinek beadja az influenza elleni vakcinát, aki jelentkezik, de eddig az esetek 80 százalékában a veszélyeztetettek kértek időpontot. Számukra az elmúlt években is nagyon fontos volt az oltás. „Kétségkívül, az idősek most többen kérik a vakcinát, mint az elmúlt években. Körül-belül 20 százalék az, aki nem veszélyeztetett, de egyelőre nem szelektálunk”.

Barna Ilona szerint mivel eddig összesen nyolc hónapja vannak tapasztalataink a koronavírusról Magyarországon, nehéz megmondani, hogy miként reagálhat az influenza elleni oltásra az, aki tünetmentes hordozója a koronavírusnak.

„Szerencsére a déli féltekén nem volt idén influenzajárvány, pont azért, mert az emberek a koronavírus miatt jobban betartották a járványügyi óvintézkedéseket. Igaz, egyelőre nem tudunk korrekt véleményt mondani arról, pontosan mi történik, ha valaki tünetmentes koronavírus-hordozóként kapja meg az influenza elleni oltást” – magyarázta a doktornő.

Ha kell, házhoz viszik a vakcinát

Dr. Szeghalmi Zoltán, szegedi háziorvos a Szeged.hu-nak azt mondta, hogy a szokásos módon és mennyiségben megkapták az első adagot az influenza elleni oltóanyagból. Ezzel kapcsolatosan minden ugyanúgy zajlik, mint a korábbi években: heti jelentést kell küldeniük az oltóanyag felhasználásáról, hogy mennyi fogyott belőle, ennek alapján kapnak később utánpótlást.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a rendelésre eleve csak telefonos bejelentkezés után lehet érkezni, ezért azoknak, akik az influenza elleni oltásért mennének, külön időpontokat adnak. Minden nap a rendelés első egy órájában oltják a jelentkezőket, a távolságtartási és egyéb védekezési előírások betartásával: maszkban, hőmérsékletmérést követően, egy óra alatt általában 10-12 embert tudnak beoltani. Ha lazább az előjegyzésük, akkor többet is, ezt rugalmasan kezelik. Az, akinek például a munkája miatt nem megfelelő a rendelés elő órája, Szeghalmi doktornál máskor is megkaphatja az oltást, külön időpont-egyeztetés után. Azok az idős betegeknek pedig, akik nem tudnak bemenni a rendelőbe, a lakásukon is megkaphatják a vakcinát.

Előfordulhat, hogy várni kell

Szeghalmi doktor szerint évek óta általában ugyanazok jelentkeznek az influenza elleni oltásért: a 60-65 év felettiek és a krónikus betegségekben szenvedők, viszont most a koronavírus-járvány miatt nagyobb az érdeklődés a fiatalabbak és az egészségesek részéről is.

Első körben a rizikófaktorral rendelkező betegeket oltják, aki nem tartozik a kockázati csoportba, azoknak várniuk kell. A háziorvos szerint nemcsak ők, hanem a betegek is rugalmasak: eddig semmilyen fennakadást nem tapasztaltak, mindenki türelemmel elfogadta, ha várnia kell, ami a doktor szerint nem is jelent egyelőre semmilyen kockázatot, hiszen még nincs influenzajárvány.

A háziorvos a virológusok véleménye alapján úgy látja, a koronavírus-fertőzés és az influenza együttes megjelenése a szervezetben sokkal súlyosabb kockázatot jelent, mint magának az influenza elleni vakcinának a beadása.

Kinek juthat négyösszetevős influenza elleni oltás?

Mintegy 500 adag háromösszetevős oltást kért dr. Kass Ferenc háziorvos. Hozzá is előre lehet jelentkezni. Az igények megnövekedését ő is érzi, a Szeged Televíziónak azt mondta, sokkal nagyobb az érdeklődés. „Az első napokban megrohannak bennünket, és utána néhány tíz százalékának a lakosságnak eszébe jut, hogy még ő is kér”.

A négykomponensű oltóanyagról egyelőre annyit tudni, hogy a kormány 100 ezer darabot vásárolt föl egy magáncégtől. Azt mondják azért, hogy mindenki ingyen megkaphassa.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a szegedi tévének azt mondta,

a várakozás nagy, de olyan nagy tömegben nem lesz négyösszetevős oltóanyag, hogy mindenkinek elég legyen. Még akkor sem, ha később felszabadítják a felvásárolt készletet.

„Amennyit, ha egyáltalán kapunk – én azért remélem, hogy fogunk kapni – , akkor azt természetesen meg kell tartanunk a három évnél kisebbek számára, akiket mással nem olthatunk. Csak azt tudom mondani, a három év alattiaknak muszáj várni” – tette hozzá Póta György a Szeged Televíziónak.

A televízió vonatkozó anyaga 3 perc 20 másodperctől látható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő influenza járvány koronavírus oltás vakcina Dr. Barna Ilona Dr. Kass Ferenc Dr. Póta György Dr. Szeghalmi Zoltán Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés