Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • SZFE-ügy: megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen tiltakozik a  Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete
Túl a városon 2020. október 23. 22:26

SZFE-ügy: megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen tiltakozik a  Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

A felek párbeszéd és megegyezés útján oldják meg a konfliktusukat a Színművészeti ügyében – követeli közleményében a szakszervezet.

Hirdetés

Az FDSZ felszólítja a felsőoktatás szereplőit, hogy támogassák a színművészetiseket és védjék az egyetemi önállóságot.

„Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus, az európai – köztük számos magyar – egyetem rektora által megerősített Magna Charta Universitatum alapelveinek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat” – írják.

Az alapítványi felügyelet alá helyezett egyetemekről szóló törvényi szabályozás módosítását is kérik a szakszervezet tagjait, annak érdekében, hogy ezek az intézmények, mint magánegyetemek, ismét visszakaphassák az autonómiájukat.

Az FDSZ azért kéri ezt, mert az alapítványi fenntartásba sorolt felsőoktatási intézményeknél rendre a Fideszhez és a kormányhoz hű tagok kerültek az alapítványokat felügyelő kuratóriumokba.

A szakszervezet tiltakozik minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen, ami az SZFE hallgatóit vagy dolgozóit éri.

Korábban írtunk róla, hogy hárman is feljelentették az épületfoglaló SZFE-s hallgatókat, amiért nem engedték be az új kancellárt, Szarka Gábor, egykori gépesített lövészt, aki kikapcsoltatta az internetet, és több helyiséget is bezáratott az egyetem épületeiben, azért, hogy akadályozhassa a hallgatók munkáját. Később az új kancellár az SZFE épületeinek teljes kiürítését rendelte el az őszi szünetre és a járványhelyzetre hivatkozva. Az egykori ezredes húzásaira válaszolva a hallgatók október 14-én bejelentették, hogy október 23-án vonulásos megemlékező demonstrációt szerveznek, majd még egy épületet elfoglaltak.

Az FDSZ közleményének teljes szövege:

„Autonómiát minden egyetemnek!

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárainak az egyetemi autonómia megőrzésére irányuló küzdelmét! Tiltakozunk minden megfélemlítés, kényszerrel vagy erőszakkal való fenyegetés ellen! Követeljük, hogy párbeszéd és megegyezés útján oldják fel a konfliktust!

Felszólítjuk a felsőoktatás minden szereplőjét és kérünk minden jóérzésű, a tanulás és tanítás, a tudomány és a művészet szabadságát fontos értéknek tartó polgárt, hogy adják Ők is támogatásukat az SZFE és az egyetemi autonómia
védelméhez!

Valljuk, hogy az akadémiai szabadság, az egyetemi autonómia, a kutatás és az oktatás egysége, a humanizmus, az európai – köztük számos magyar – egyetem rektora által megerősített Magna Charta Universitatum alapelveinek érvényesülése feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék a közjót szolgáló hivatásukat.

A felsőoktatásban zajló egyetemi átalakulások – köztük a közfigyelem előterében álló Színház- és Filmművészeti Egyetemé – fejleményei megerősítenek abban a meggyőződésünkben, hogy szükséges a magyar magánegyetemekre vonatkozó törvényi szabályozás korrekciója.

Felhívjuk a felsőoktatási és tudományos közélet érintettjeit, a közvélemény szereplőit, a kormányzati felelősöket, hogy tegyenek lépéseket a felsőoktatást szabályozó törvények olyan módosítására, amelyek biztosítják az érintett egyetemek számára a szerepük betöltéséhez nélkülözhetetlen autonómiát!

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete”

(Fotó: SZFE HÖK Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: SZFE Színház- és Filmművészeti Egyetem FDSZ Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés