Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Október 23-i SZFE-s tüntetés: „az út kezdete lehet, amin haladva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra magára talál”
Túl a városon 2020. október 23. 17:05

Október 23-i SZFE-s tüntetés: „az út kezdete lehet, amin haladva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra magára talál”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épületfoglaló hallgatói vonulásos emlékezést tartottak 1956 hősei tiszteletére, és figyelemfelhívásul az SZFE helyzetére.

Hirdetés

Az alulról szerveződő egyetemisták (Titkos Egyetem), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) együtt tart vonulásos megemlékezést 1956. október 23-ára emlékezve Budapesten.

A több ezres emlékező tömeg 16 órától gyülekezett a Műegyetem rakparton, ahonnan az Urániáig vonulnak. Várhatóan 17 óra 30 perc után fáklyákat gyújtanak a Március 15-e téren, 18 óra után pedig az Urániánál emlékeznek az 1956-os hősökre.

A (még) szabad sajtó képviselői közül a Telex azt írta a megmozdulásról, hogy a szervezők már a gyülekezőn kinyilvánították, hogy pártpolitikától mentes, békés demonstrációról van szó.

A vonulók 16 óra 40 perc után indultak el a Műegyetem rakparttól, erről kollégánk élő videót osztott meg:

A videóból is látható és hallható volt, hogy a tömeg többnyire csöndben haladt, a Telex tudósítója szerint egyesek próbálkoztak a „Szabad ország, szabad egyetem!” rigmus skandálásával, inkább kevesebb mint több sikerrel. Az Erzsébet hídnál fáklyákat gyújtottak, és énekelték a Ha én rózsa volnék című dalt, de volt, hogy a tömeg tapsolni kezdett.

A színművészetisek esti videója a vonulásról:

A vonulók 18 óra után érkeztek az Urániához. A 444.hu tudósítója az elsőként felszólaló Szkaliczki Andrea orvos beszédéből azt emelte ki, hogy az új egészségügyi törvény miatt egyes településeken megszűnhet az alapellátás. Kós Ágnes műtős szerint a színművészetisek és az egészségügyi dolgozók is példát mutatnak abban, hogyan kell kiállni a jogaikért.

A hvg.hu tudósítása szerint Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy zsarolással, hatalmi szóval félemlítik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárait. Székely fejet hajtott és köszönetet mondott a magyar ifjúságnak.„Felelősen teszitek a dolgotokat, de ha baj van, szóljatok: mi ott leszünk és segítünk” – tette hozzá a szakszervezeti alelnök.

Nagy Erzsébet pécsi tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSz) tagja arról beszélt, a kormány az oktatásirányítás központosításával fokozatosan elsorvasztotta a helyi tanközösségek, diákönkormányzatok és szülői munkaközösségek jogait.

„Ennek a rendszernek jogfosztott rabszolga munkavállalókra és feltétel nélküli hívekre van szüksége, nem pedig kiművelt emberfőkre”

– mondta a pedagógus a Telex tudósítása szerint. Nagy Erzsébet azzal zárta szavait, hogy nincs szabad ország szabad oktatás nélkül.

A Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés 56-ról címmel rendezett demonstráció résztvevői vonulnak a Szabad sajtó úton 2020. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján. A tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szervezték (fotó: MTI/Mónus Márton)

Az utolsó felszólaló, Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója arra figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy hiba volt minden iskolai ünnepségen azt tanítani a diákoknak, hogy forradalmat csinálni lehetséges, miközben

Orbán nem akarja meghallani a tömeg hangját. Ha erre hajlandó, akkor elindulhet a párbeszéd a felek között.

A 24.hu tudósítója azt a gondolatot emelte ki Vilmos Noémi beszédéből, miszerint ami ma történt, egy olyan

„út kezdete lehet, amin haladva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra magára talál.”

Korábban írtuk:

A tervek szerint a megemlékezésen felszólalnak:

 • a Budapesti Corvinus Egyetem,
 • a Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem,
 • a Debreceni Egyetem,
 • az Eötvös Loránd Tudományegyetem,
 • az Eszterházy Károly Egyetem,
 • a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
 • a Pázmány Péter Katolikus Egyetem,
 • a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem – a mai napon nyílt levélben az Innovációs- és Technológiai Minisztériumhoz forduló – hallgatói közösen,
 • Vilmos Noémi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója,
 • Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője, valamint
 • Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke.
Diákok, tanárok, civilek tüntettek (fotó: szeged.hu)

Az SZFE hallgatói önkormányzata is élőben követi az eseményeket:

(Nyitókép: A Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés 56-ról címmel rendezett demonstráció résztvevői vonulnak a Szabadság hídon 2020. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulóján; fotó: MTI/Mónus Márton)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 demonstráció forradalom és szabadságharc megemlékezés október 23. Színház- és Filmművészeti Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés