Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megadták a szikrát a forradalomnak, majd bölcsességből is jelesre vizsgáztak a szegediek 1956-ban: itt a Szeged Podcast tizenkettedik adása!
Szegeden 2020. október 23. 17:45

Megadták a szikrát a forradalomnak, majd bölcsességből is jelesre vizsgáztak a szegediek 1956-ban: itt a Szeged Podcast tizenkettedik adása!

Heti podcast-sorozatunk legfrissebb részét teljes egészében a forradalom évfordulójának szenteltük, két szakértővel, egy hadtörténésszel és egy szociológussal beszélgettünk az '56-os szegedi eseményekről.

Hirdetés

1956 történetéről sokat lehet hallani az iskolákban, és minden évben október 23-a környékén a tévében, a rádióban, az interneten, mindenhol. A huszadik századi magyar történelem egyik legfontosabb eseményének szegedi történéseiről, azoknak a miértjéről, mikéntjéről és megítéléséről viszont már sokkal kevesebb szó esik ilyenkor.

  • Tudta például, hogy eredetileg miért gyűltek össze a diákok október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditorium Maximumában, ahol aztán újjáalakult a MEFESZ, amit a forradalom szikrájának szokás tekinteni?
  • Vagy hogy pontosan mi történt október 23-án este a szegedi belvárosban?
  • És hogy hogyan zajlott a Takaréktár utcai sortűz, egyáltalán mennyi ember és katona volt az utcában, ahol többen is életüket vesztették?
  • Ismeri a szegedi események hőseinek neveit?

Ha ezek közül akár csak egyre is nem a válasz, akkor már megéri meghallgatnia a Szeged Podcast legfrissebb adását, amiben Jancsák Csaba szociológussal, az SZTE Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének vezetőjével, és Kiss Gábor Ferenccel, az SZTE hadtörténészével beszélgettünk a forradalom szegedi eseményeiről.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 012 · 2020.10.23.

Az adás végén levezetésképpen több kikapcsolódási lehetőséget is ajánlunk a hétvégére.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 diákok forradalom és szabadságharc Gedzo katonaság Kovács M. Norbert október 23. podcast Szeged Podcast Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Tudományegyetem Szovjetunió Takaréktár utca történelem várostörténet Jancsák Csaba ÁVO hadtörténész Kádár János Kiss Gábor Ferenc Rákosi Mátyás szociológus történész MSZMP
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés