Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László is aláírta a szabad városok és falvak polgármestereinek október 23-i kiáltványát
Szegeden 2020. október 23. 16:53

Botka László is aláírta a szabad városok és falvak polgármestereinek október 23-i kiáltványát

Negyvenhét településvezető, köztük Szeged polgármestere is aláírta azt a kiáltványt, amiben nem csupán az 1956-os eseményekre emlékeznek, de kiállnak a köztársaságért, a demokratikus jogokért és az önkormányzatiságért is.

Hirdetés

A nyilatkozat szerint október 23-a, a közösséggé válás ünnepe, akár 1956-ra, akár 1989-re gondolunk. Azt írják: a köztársaság 9 éve tűnt el az ország nevéből, és 10 éve már a hétköznapjainkból is fokozatosan eltűnőben van.

„A változás esélyét és reményét hordozó szabad városoknak és falvaknak dolguk és felelősségük ennek az értékvesztésnek a megállítása. Idén október 23-án pedig a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk” – olvasható a közleményben.

Azt is írják:

a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat, miközben a helyhatóságok életeket és egzisztenciákat igyekeznek megmenteni a válságos időkben. „Mi, önkormányzatok nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni.”

Az aláírók szerint azzal, hogy az Orbán-kormány a jogállamiság feltételeit el nem ismerve rontja Magyarország pozícióját az Európai Unióban, bizonytalanná teszi az uniós források megérkezését, aminek a települések és az ott élő emberek látják a kárát.

„A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt. Hogy jobban vigyázzunk a környezetünkre. És sokkal jobban egymásra. A válság sok mindent temet maga alá, de az önkormányzatiság biztosan nem tartozhat ezek közé. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Ez településeink, és ez Magyarország legjobb esélye is. Úgy kell dolgoznunk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban. Ezzel tisztelgünk 1956 hősei előtt, ezzel szolgáljuk 1989 reményeinek beteljesítését” – olvasható a kiáltványban.

„Polgármesterek közös deklarációja október 23-a alkalmából

Október 23-a – az ’56-os és a ’89-es is –a közösséggé válás ünnepe volt. Két olyan történelmi pillanaté, amelyben fölfénylett a legszebb képességünk. Az, hogy az ezer és egy különbségünk – a származásunk és a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk – ellenére, összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete. A szabadságot és a hazát ugyanis nem lehet egymás ellenében szeretni. Mert azzal felszámolnánk mindkettőt.

Egy éve, október 23-án a köztársaság 30. születésnapját is ünnepeltük. A magyar köztársaságét, amelyért az ’56-os hősök is harcoltak, de ami kilenc éve eltűnt a hazánk nevéből, és tíz éve már, hogy fokozatosan tűnik el a hétköznapjainkból. A változás esélyét és reményét hordozó szabad városoknak és falvaknak dolguk és felelősségük ennek az értékvesztésnek a megállítása.

Idén október 23-án pedig a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk. Arra a magyar önkormányzatiságra, amely az 56-os örökségben is gyökerezik. Ahogy Szabó Zoltán írja. „A demokráciát leépítő Rákosinak, úgy rémlik, ha sikerült is a pártokat szétmorzsolnia, de a népben feltámadt önkormányzati hajlamot és készséget nem sikerült megtörnie. [...] Nyilvánvaló, hogy a forradalom valóságos szervei nem az újjáéledt pártok, hanem az újonnan született nemzeti bizottságok és forradalmi tanácsok. A fölkelt nép ezekbe úgy rendeződik, mint a dagály hullámokba a parton: ők a forradalomcsinálta népképviseletek.”
 
A „forradalomcsinálta népképviseletek” örökségének megőrzése különösen fontos most, járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején. Az önkormányzatok szerte az országban erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival. Életeket és egzisztenciákat igyekeznek menteni. És miközben nincs ennél fontosabb feladat, a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat. Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben. Pedig sem a járvány, sem a gazdasági válság kezelése nem lehet sikeres az önkormányzatok ellenében, csakis velük partnerségben. Ennek igazságáról tanúskodnak nem csak a járvány második hullámának, de a gazdasági válság kezelésének eddigi kormányzati kudarcai is.

Mi, önkormányzatok nem akarunk mást, csak mi lényegünk: a helyi közösségeket támogatni. Segíteni az egzisztenciájukat féltő polgároknak, támogatni a bajba jutott vállalkozásokat a településeinken. A segítséghez szükséges támogatás ismét csak az Európai Uniótól érkezik. Ám a kormány akadályozza ezt a folyamatot azzal, hogy nem hajlandó elfogadni a jogállami kritériumokat, azokat az európai szabályokat, amelyek biztosítanák, hogy az uniós támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többség javát szolgálják. Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat. Mert ez fakad hitünkből, mert ez a településeink és az egész ország érdeke. Hogy az uniós válságkezelő támogatás eljusson azokhoz, akiket illet, vagyis a magyar emberekhez, ennek garanciáját az önkormányzatok bevonása jelenti. 

A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt. Hogy jobban vigyázzunk a környezetünkre. És sokkal jobban egymásra. A válság sok mindent temet maga alá, de az önkormányzatiság biztosan nem tartozhat ezek közé. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Ez településeink, és ez Magyarország legjobb esélye is.

Úgy kell dolgoznunk közösen, hogy a magyar önkormányzatok – Bibó István szavaival – a szabadság kis körei legyenek szerte az országban. Ezzel tisztelgünk 1956 hősei előtt, ezzel szolgáljuk 1989 reményeinek beteljesítését. 

1. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester
2. Botka László, Szeged polgármestere
3. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
4. Veres Pál, Miskolc polgármestere
5. Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
6. Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere
7. Péterffy Attila, Pécs polgármestere
8. Nemény András, Szombathely polgármestere
9. Csőzik László, Érd polgármestere
10. Gémesi György, Gödöllő polgármestere
11. Nyirati Klára, Baja polgármestere
12. Schwartz Béla, Ajka polgármestere
13. Fazekas László, Albertirsa polgármestere
14. Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
15. Wittinghof Tamás, Budaörs polgármestere
16. Mikola Gergely, Encs polgármestere
17. Balogh Csaba, Göd polgármestere
18. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere
19. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere
20. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
21. Janiczak Dávid, Ózd polgármestere
22. Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
23. Tóth József, Polgár polgármestere
24. Leidinger István, Pomáz polgármestere
25. Budai Lóránt, Jászberény polgármestere
26. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
27. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
28. Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere
29. Halmi József, Győrtelek polgármestere
30. Hatvani Miklós, Isaszeg polgármestere
31. Eszes Béla, Jánoshida polgármestere
32. Nagy János, Szigetvár polgármestere
33. Juhász Béla, Sződliget polgármestere
34. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere
35. Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere
36. Kiss László, a III. kerület polgármestere
37. Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere
38. Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere
39. Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
40. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere
41. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
42. László Imre, a XI. kerület polgármestere
43. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
44. Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
45. Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
46. Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere
47. Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László nyilatkozat önkormányzat önkormányzatiság