Túl a városon 2020. október 23. 13:54

Megállapították, milyen betegeknél húzódik el legtovább a koronavírus

Sokáig úgy tűnt, teljesen véletlenszerű, hogy kit dönt le a lábáról a fertőzés és ki hordja ki lábon néhány nap alatt. Egy friss kutatás szerint azonban van rá tudományos magyarázat.

Hirdetés

A londoni King’s College kutatói 4182 koronavírusból felgyógyult beteg adatainak elemzésével végeztek kutatást. A tudósok szerint a betegség lefolyásának hossza egyértelmű kapcsolatot mutat a páciensek korával és nemével is:

  • A 18 és 49 közti korosztályban csak a betegek 10 százalékánál tart egy hónapnál tovább a betegség, míg 70 év felett ez az arány már 22 százalékra növekszik.
  • Eredményeik alapján a nőknek kétszer akkora eséllyel vannak egy hónapnál hosszabban tartó koronavírus okozta tüneteik, mint a férfiaknak.

Az 50 és 60 év közötti nők tartoznak a leginkább veszélyeztetett csoportba, náluk nyolcszor akkora eséllyel húzódik el a betegség, mint a 18 és 30 közötti korosztályban.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azoknak tart a legtovább a felépülés, akik a megbetegedés első hetében öt, vagy annál több tünetet észleltek magukon – jellemzően ők azok, akik a leggyakoribb tünetek mellett emésztési, idegrendszeri és bőrproblémákat is tapasztalnak. Elméletük szerint ezeknek a betegeknek másképpen működik az immunrendszere és sokkal intenzívebb reakciót vált ki belőlük a fertőzés.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus kutatás London világjárvány