Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 23. 13:28

Fővárosi jelöltcserék, „vidéki” lemondási verseny – Ceglédi Zoltán jegyzete

Azt kéne megvalósítani, amit Torgyán József hazudott.

Hirdetés

Az elmúlt napokban a sajtó érdeklődésére a fővárosi fideszes jelöltcseréket kommentáltam. Meg is vannak ezeknek a tanulságai, fussuk át gyorsan, aztán rátérek arra, ami viszont ezerszer fontosabb szerintem.

Az alapsztori itt az, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyett Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár indulhat a XII. kerületben, Varga Mihály pénzügyminiszter helyett pedig Gór Csaba ügyvéd, önkormányzati képviselő a II. kerületben. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője helyett Sára Botond korábbi polgármestert jelölik Józsefvárosban, az V. kerületben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója helyén Böröcz László lesz jelölt.

Azt a várakozást én is osztom és terjesztem, hogy ha csúnyábbra fordul a víruskezelés, betiltásokkal és hazazavarásokkal, ezek következtében pedig megugró munkanélküliséggel, hiánnyal, akkor a fenti négy politikus roppant népszerűtlen lesz. Kudarcokat és megszorításokat fognak mind bejelenteni. Nem állítom, hogy ez meg is fog történni – de ha igen, akkor roppant nehezen nyernek egyéni képviselői mandátumot.

A másik vonatkozó magyarázat szerint viszont a Fidesz úgymond lemond Budapestről, mert tervei szerint majd vidéken nyeri meg a választást. Na, ezt viszont ne toljuk már, lécci.

Ezerszer kértem eleve, de hiába, hogy eleve ne használjuk ilyen formában a „vidék” kifejezést, ha az valójában azt akarja jelenteni, hogy „nem Budapesten”. Fura egy heterogén „vidék” az, ami ugyanúgy mondható Szegedre és Csikériára. Sőt, a krumplizó-birkanépező önfelmentő ostobaság még minőségjelzőként is használja, amennyiben a vidékből egy megtippelt karikatúra lesz nála. Hogy akkor itt laknak a buta emberek, akiket megvesz meg elkábít a Fidesz, míg az okos és felkészült pestiek átlátnak a szitán. Nos, akkor a szegediek meg még inkább, és ciklusokkal hamarabb, ugye?

De mondom, ami igazán fontos.

Ez a magyarázat ugyanis nem a Fideszről szól, hanem az ellenzékről, és nem a kormánypárt mond le Budapestről, hanem az ezt terjesztő kihívók a Budapesten kívüli Magyarországról.

Pedig olyan országos győzelem nincs, ahol áll a dicső főváros középen, és körülötte a narancstenger. Na ja, olyan van, hogy az eleve Budapest 1-2 meghatározott kerületében élő pártvezetők lebizniszelik, hogy nekik ott legyen meg a tuti, de speciel Zala 2-ben majd csak alakul, hogy kit küldenek rá Manninger Jenőre. Holott fordítva kéne. A megkövült lenéző közhely helyett, miszerint „le kell menni vidékre” (és a fővárosi politikus tényleg gyakran úgy érkezik, mintha természeti népeket vizsgálna), előbb ezt a „vidéket” szétszálazni a fővárosi agglomerációtól a megyeszékhelyeken át a falvakig és tanyákig, és nekik érdemeset mondani. Nem pusztán meghakniztatni a pesti pultokat.

Ez volt igazán súlyos bűne az elhunyt Torgyán Józsefnek: az szó szerint az, hogy a kisgazdapártjával elállta az utat bármi és bárki előtt. Nehogy a „vidék” maga termeljen ki egy új politikai csoportosulást ezen a bázison és célcsoporttal. Ha bármi ebben tőlem függene, a mai, egészségtelenül egymásba nyúló fővárosi „elit” kikerülésével gondolnám sikerre vinni a projektet. Természetesen a létező fideszes narratívát is opponálva.

Orbánnál a vidék mindig erőszakosan archaizált hovatovább skanzen. Ebben nem kéne vele menni.

Bözsi nénire a legjobb válasz egy sikeres vidéki vállalkozó bemutatása és leigazolása (nem a dundi gázszerelőre gondolok), egy szabad iskola pedagógusa, és ha már agrárium, akkor szigorúan nem álnépviseletes kaszáló emberek, hanem gép és modernitás. Meg hétköznapok: az induló vonatok közt olyan is, ami nem kerül direkt Pest felé, ha az különben nagy kiesés lenne. És még ezer ilyen „apróság”.

A torgyáni gondolatban sok minden keveredett, de egy dolgot pontosan érzett: döntő szerepe van a politikában a „Budapest pirossal áthúzva” tábla utáni, tulajdonképpeni ország preferenciáinak. Én azt szeretném, ha Szegedtől Győrig releváns módon tudna jelen lenni az ellenzék. Nem látogatóban, hanem helyiként.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Ceglédi Zoltán jegyzet vélemény Fidesz Orbán Viktor választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés