Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 23. 12:56 Forrás: MTI

Vesztegzár alatt két romániai magyar település Kolozs megyében

Széket és Tordaszentlászlót a koronavírus-járvány terjedése miatt kellett két hétre lezárni – írja az MTI.

Hirdetés

A román belügyminisztériumi válságstáb erre vonatkozó határozatát Kolozs megye prefektusa közölte pénteken. A településekhez vezető utakon ellenőrzőpontokat állítottak fel, de  a rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik a veszélyre az oda érkezőket.

Széken 2459-en laknak, 95,8 százalékuk magyar, az 1071 fős Tordaszentlászlón pedig 90 százalék a magyarok aránya. Mindkét faluban 20-30 koronavírusos megbetegedés lehet jelenleg.

A vesztegzár alatt tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, a vendéglátóhelyeket pedig bezárják. Vallási szertartásokat is csak szabad téren, legfelejebb húsz fő részvételével lehet megrendezni.

A lakók csak abban az esetben hagyhatják el a településeket, ha igazoltan máshol dolgoznak, vagy tanulnak. 

Mezőgazdasági munkára, terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, de erről írásban kell nyilatkozniuk a rendőrségi ellenőrzőpontokon.

A települések polgármesterei úgy gondolják, a Kolozsváron dolgozó ingázók és egy családi rendezvény résztvevői hurcolhatták be a fertőzést a két faluba. Nyilatkozatuk szerint nagyon súlyosan fogja érinteni a vesztegzár a lakosok anyagi helyzetét az üzletek bezárása és az átmenő forgalom hiánya miatt.

A Magyarországnál körülbelül kétszer nagyobb lakossággal rendelkező Romániában eddig közel kétszázezer fertőzöttöttet azonosítottak, ez a hazai érték többszöröse.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: karantén koronavírus pandémia Románia vesztegzár világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés