Szegeden 2020. október 23. 09:12

Szent-Györgyi Albertről neveznék el a Szegedi Tudományegyetemet

Az orvosi kar korábbi nevét kapná meg a teljes intézmény, feltéve ha a szenátus is támogatja a döntést.

Hirdetés
Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem vezetése hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust, a hvg értesülései szerint az ülés fő témája az intézmény nevének megváltoztatása lesz.

Az egyetem új neve Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged lenne, így megtartanák az SZTE rövidítést, angolul pedig a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formában használnák.

A Szegedi Tudományegyetem több önálló intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-én, az akkori megállapodás értelmében a József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem is feladta a saját területén közismert személyektől örökölt elnevezését.

A mostani névváltoztatás a húsz évvel ezelőtti megállapodást tehát úgy teszi semmissé, hogy a tucatnyi tudományterületet összefogó egyetem az orvosi kar korábbi neve alatt működne tovább.

A hvg azt írja, a névváltoztatást több forássuk is teljesen indokolatlannak tartja, ráadásul az új elnevezés miatt az SZTE nehezen lenne megkülönböztethető más külföldi intézményektől. Több Szent Györgyről elnevezett egyetem is működik más országokban, az SZU rövidítést pedig a Sencseni Egyetem (Shenzhen University) és a Szlovák Orvostudományi Egyetem (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave) is használja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert SZTE