Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 23. 07:16

Abortuszellenes koalíciót alakított Magyarország, többek között Fehéroroszországgal

Nem egyszerűen csak csatlakoztunk, hanem mi voltunk az egyik kezdeményező ország.

Hirdetés

Genfi Konszenzus Nyilatkozat néven kezdeményezett abortuszellenes egyezményt Magyarország, az Egyesült Államokkal, Brazíliával, Egyiptommal, Indonéziával és Ugandával együtt. Nem csak az eredeti kezdeményezők között találkozhatunk azonban illiberális vezetésű államokkal, a megállapodást aláírta Bahrein, Líbia, Szaúd-Arábia, Irak, Líbia, Szudán és Dél-Szudán is – egytől egyig olyan országok, ahol a emberi- és a női jogok nem érvényesülnek maradéktalanul.

Európából Magyarországon kívül csak Lengyelország és Belarusszia írta alá a nyilatkozatot.

Lengyelországban egyébként épp csütörtökön döntöttek a terhesség megszakításának tilalmáról még azokban az esetekben is, ha a magzatnak valamilyen betegsége indokolná.

A Guardian értékelése szerint most olyan országok fogtak össze az abortusz ellen, ahol illiberális vagy egyenesen autoriter politikai berendezkedés van. Több olyan állam szerepel az aláírók listáján, amelyek a Women, Peace and Security Index szerint a legkevésbé tartják tiszteletben a női jogokat. Az Egyesült Államok az egyetlen közülük, ami az indexen elért pontszámai alapján benne van a világ első húsz országában, a nőjogok tekintetében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aljakszandr Lukasenka Brazília Egyiptom Fehéroroszország Lengyelország megállapodás terhesség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés