Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • 444: Nem fogad többé a nebraskai egyetem magyar származású professzora szegedi kutatókat Rovó László rektor miatt
Szegeden 2020. október 22. 18:13

444: Nem fogad többé a nebraskai egyetem magyar származású professzora szegedi kutatókat Rovó László rektor miatt

Mirnics Károly Kálmán János tanszékvezetőnek írta meg döntését, amely „arról szól, hogy mi az, amiben hiszek, és arról a nézetről, hogy miként kell működnie egy akadémiai társadalomnak. Amikor az akadémiai keretek alapvető szinten lebomlanak, azokban már nem vehetek részt.”

Hirdetés

Eggyel kevesebb nemzetközi kapcsolata van a Szegedi Tudományegyetemnek. A 444-en jelent meg, hogy Mirnics Károlynak, a Nebraska Egyetem professzorának levele, amelyet Kálmán Jánosnak a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinika tanszékvezető professzorának küldött. A levél eljutott az egyetemről azonnali hatállyal kirúgott Horváth Szatmárhoz, aki szintén közölte azt. Az angolul írt sorokat Horváth Szabolcs fordította le magyarra.

Mirnics azt írja Kálmánnak,

„mint tudja, az Amerikai Egyesült Államokban, laboratóriumomban legalább négy fiatal kutatót képeztek a Szegedi Tudományegyetemről, és elkötelezett vagyok a magyar idegtudomány és a biológiai pszichiátria előmozdítása mellett. Sajnos, ezennel az összes, a Szegedi Tudományegyetemhez fűződő kapcsolatomat azonnali hatállyal megszakítok. Ezt nehéz szívvel és nagy sajnálattal teszem.”

A professzor meg is indokolja döntését. Mirnics leveléből az alábbi részt is kiemelnénk, illusztrálandó a különbségeket egy amerikai és egy magyar egyetem között:

„1) Egy nagyhatalmú tudományos vezető saját örömére megszegi az állam által hozott szabályokat, hazudik, megfertőződik COVID-19-cel, és veszélyezteti a betegeket azáltal, hogy műtéteket végez rajtuk, miközben vélhetőleg COVID-19-cel fertőzött; 2) az etikai bizottság elnökét, akinek ki kell vizsgálnia az állítólagos vétséget, hirtelen elbocsátja a szabályokat állítólagosan megszegő nagyhatalmú vezető.

Mi a baj ezzel a képlettel, és miért késztetnek ezek az események arra, hogy lemondjak a Szegedi Tudományegyetemhez fűződő kapcsolataimról? Először is, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Másodszor, a hazugságoknak, a szabályok megszegésének és mások veszélyeztetésének, különösen akkor, ha egy magasrangú tisztviselő követi el, következményekkel kell hogy járjanak. Harmadszor, a hatalomnak nem szabad abszolútnak lennie – a vezetéssel megbízott személynek nem szabad bírónak, esküdtnek és egyben hóhérnak is lennie, főleg akkor nem, ha az a közvélekedés, hogy azt saját előnyére (vagy megtorlásra) használja. Negyedszer, hol vannak azok az egyetemi mechanizmusok, amelyek biztosítják a fékeket és az ellensúlyokat? Ötödször, hol a felháborodás? Van-e egyáltalán, csak már a hatalomtól való félelem megakadályozza, hogy a kritika hangosan szót emeljen, esetleg ez már senkit sem érdekel? Az események összessége borzongató üzenetet küld: ha valaki igazat mond a hatalomnak, akkor munka nélkül marad.”

A professzor levelét így fejezi be:

„a rendszerek mindannyiunkat megvédenek, és ha megfelelően működnek, biztosítják az esélyegyenlőséget és az igazságosságot. Amikor felbomlanak, a társadalom iránti bizalom elvész. És ez mindenhova tovaterjed. Végül a félelem megakadályozza a médiát abban, hogy megszólaljon és kérdőre vonja az egyéneket tetteikért. Így hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és helyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része.”

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Horváth Szatmár Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE Mirnics Károly Nebraska Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés