Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tisza–Maros sétány: óriási a változás – tájékoztató táblákkal gyarapodott a tanösvény
Szegeden 2020. október 22. 18:01

Tisza–Maros sétány: óriási a változás – tájékoztató táblákkal gyarapodott a tanösvény

Képriport
Nyáron még szomorú híreket lehetett hallani az Újszegeden található Tisza–Maros sétányról. A környéken kialakult tarthatatlan állapotok miatt elbontották Gergő-ligetet, koszos és szemetes volt a sétány. Úgy tűnt, a gondokon nem lehet úrrá lenni. Másként történt.

Hirdetés

Rendet, tisztaságot és mindezekkel együtt kulturált viszonyokat találtunk, amikor csütörtökön kora délután kilátogattunk az újszegedi Tisza–Maros sétányra, ahol a sétány fejlesztésébe és gondozásába nemrég bekapcsolódó Két lábon vagy keréken a városért Egyesület a tanösvényre tizenöt QR-kóddal is ellátott tájékoztató táblát helyezett el.

Az egyesület képviseletében nyilatkozó Jakab Gusztáv elmondta: eddig a gyermekklinikát, ám egy nemrégen hozott döntésük után az említett sétány fejlesztését és tisztán- és karbantartását is támogatják. Ennek része a tájékoztatótáblák elhelyezése, amely az itt található fákról, bokrokról és cserjékről közöl rövid ismertetőt. A szövegek szakmaiságáért Sisák Zoltán erdész felel – tudtuk meg.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Nyáron még áldatlan állapotok uralkodtak a területen, és ennek megszüntetése érdekében döntöttek a Gergő-liget felszámolása mellett. Egy-egy hétvége után sok-sok zsák szemetet kellett az ösvényen és annak mentén összeszedni, de mindez már a múlt.

A tájékoztatótáblák kihelyezése mellett az egyesület megújította a sétányhoz tartozó gyalogos hidat, így összességében közel 300 ezer forintot járultak hozzá a terület kulturált állapotáért.

Szombaton 10 órától családi napot tartanak a sétányon. Sok szegedi nem ismeri a városnak ezt a részét, ezért figyelemfelkeltő akciónak is szánják a hétvégit. Emellett hangsúlyt helyeznek arra, hogy a gyerekekben jobban tudatosodjon a környezetvédelem fontossága, ezért játékos közös munkára is hívják őket.

Nagyon sokan kutyasétáltatásra és futtatásra használták és használják a területet. A Gergő-liget korábbi mindenese, Farkas András elmondta, ez a lehetőség továbbra is adva van. Korábban többször is fellángolt a vita, hogy pórázzal vagy póráz nélkül kell-e, lehet-e, szabad-e itt a csatangolni a négylábúakkal, de mintha az utóbbi hónapokban ez a kérdés is nyugvópontra jutott volna.

Alig néhány percre a belvárosról a Tisza–Maros sétányon a hamisítatlan természet várja azokat, akik kikapcsolódni szeretnének, néhány nagyot szippantani az erdei levegőből.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gergő Liget Újszeged Farkas András Jakab Gusztáv Két lábon vagy keréken a városért egyesület Sisák Zoltán Tisza–Maros sétány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés