Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. október 22. 15:16

Négy nap, nyolc film mától a Mozinet Filmnapokon a Belvárosi Moziban

A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – programjából válogat a Mozinet.

Hirdetés

A Belvárosi Mozi két kis termében, a Balázs Bélában és a Csőke Józsefben négy este nyolc filmet vetítenek a Mozinet Filmnapokon. Ezeket:

A beszéd

október 22., 18 óra, Balázs Béla terem

Francia filmvígjáték, 87 perc
szereplők
Benjamin Lavernhe,
Sara Giraudeau,
Kyan Khojandi,
Julia Piaton,
François Morel,
Guilaine Londez
rendező: Laurent Tirard

A 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze.

A beszéd az év francia vígjáték meglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak.

Sarlatán

október 22., 20 óra Csőke József terem

Cseh–ír–lengyel–szlovák történelmi filmdráma, 118 perc
szereplők:
Ivan Trojan,
Josef Trojan,
Juraj Loj
rendező: Agnieszka Holland

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.

A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

Wendy

október 23., 18 óra, Balázs Béla terem

Amerikai családi, fantasy, kalandfilm, 111 perc
szereplők:
Devin France,
Shay Walker,
Tommie Lynn Milazzo,
Gage Naquin,
Yashua Mack,
Gavin Naquin
rendező: Benh Zeitlin

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője hosszú kihagyás után tért vissza, és az előző film spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár elénk.

Wendy édesanyja naphosszat pincérnőként robotol az amerikai dél egy lepukkant kocsmájában, hogy eltartsa három gyermekét. A nő fiatalon lemondott az álmairól, Wendyt azonban még hajtja a letörhetetlen kalandvágy. Megismerkedik Peterrel és barátaival, akikkel mágikus utazásra indulnak az örökké tartó gyerekkor reményével kecsegtető, mesebeli trópusi szigetre. Amikor Wendyben később felébred a honvágy, kiderül, hogy a hazatérés szinte lehetetlen.

Benh Zeitlin rendező ezúttal Pán Péter történetét értelmezte át Wendy szemszögéből, egyértelműen a felnőtt közönségre adaptálva.

Gunda

október 23., 20 óra Csőke József terem

amerikai–norvég dokumentumfilm, 93 perc
rendező: Viktor Kosszakovszkij

Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez.

A Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.

Amíg tart a nyár

október 24., 18 óra, Balázs Béla terem

ausztrál filmdráma, vígjáték, 118 perc
szereplők:
Eliza Scanlen,
Ben Mendelsohn,
Essie Davis,
Toby Wallace,
Andrea Demetriades,
Emily Barclay
rendező: Shannon Murphy

A 16 éves Milla és 23 éves Moses látszólag két külön univerzum. A lány zeneimádó mintadiák, a fiú izgalmas, ugyanakkor felelőtlen, lecsúszott junkie.

Milla középosztálybeli szülei aggódva nézik a bimbózó románcot, bármiféle rosszallás vagy tiltás helyett mégis megengedők maradnak. Lányuk halálos beteg, számára Moses nem csak az első, hanem egyben az utolsó szerelem is.

Shannon Murphy bemutatkozó rendezése egyszerre erőteljes, drámai és megdöbbentően humoros megközelítése egy letaglózó témának.

Sweat

október 24., 20 óra Csőke József terem

lengyel–svéd filmdráma, 100 perc
szereplők:
Magdalena Kolesnik,
Julian Swiezewski,
Aleksandra Konieczna
rendező: Magnus von Horn

Sylwia mindent a maximumon pörget. Sikeres fitnesztrénerként emberek ezreit motiválja. A közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol a rajongóinak. Sylwia a teljes életét az edzőteremben és az online térben éli.

A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől.

Berlin Alexanderplatz

október 25., 18 óra, Balázs Béla terem

holland–német filmdráma, 183 perc
szereplők:
Welket Bungué,
Jella Haase,
Albrecht Schuch,
Joachim Król
rendező: Burhan Qurbani

Francis nyugat-afrikai menekült. Amikor valahol Dél-Európában partra sodorja a tenger, elhatározza, hogy ezentúl rendes életet él. De a mai Berlin, ahová végül eljut, ugyanolyan kíméletlen egy hontalan, munkavállalási engedéllyel nem rendelkező emberrel szemben, mint Franz Biberkopf bérmunkással szemben volt Döblin klasszikus regényében. Francis kezdetben még visszautasítja az ajánlatot, hogy drogot áruljon a Hasenheide parkban, ám lassacskán mégis egyre inkább neurotikus szállásadója, a bűnöző Reinhold befolyása alá kerül. Amikor megismeri Micit, az eszkortlányt, Francisnak életében először van része egy kis boldogságban. Qurbani filmeposza Fassbinder változatára is emlékeztet, a társadalomról és a kívülállásról szól, komor utazás „a lélek sötét éjszakájába” és persze a XXI. századi sűrű atmoszférájú Berlinbe.

DAU. Natasha

október 25., 20 óra Csőke József terem

brit–német–orosz–ukrán filmdráma, 138 perc
szereplők:
Natalia Berezsnaja,
Olga Skabarnya,
Vlagyimir Azsippó,
Alekszej Blinov,
Luc Bigé,
Alekszandr Bozsik.
rendező: Jekatyerina Oertel, Ilija Krzsanovszkij.

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Krzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban grandiózus, szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 milliméteres kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. Natasa, a kutatóintézet kantinjának vezetője lefekszik egy francia tudóssal, amit a KGB nem néz jó szemmel.

Filmes podcastünkben, a Mozizgatunkban is szó esik a filmnapokról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi film mozi Mozinet Filmnapok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés