Hirdetés
Túl a városon 2020. október 22. 14:48

Koronavírus: Gulyás Gergely szerint nem az aktuális számok alapján kell kezelni a járványt

Egészen furcsa okfejtést adott elő Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte nem helyes, ha csak az elmúlt másfél hónap koronavírus-adatait nézzük a járványkezeléskor.

Hirdetés

Teljesen nyilvánvaló, hogy a kormánynak az az érdeke, hogy csak azokat a statisztikákat hangoztassa, amik neki kedvezőek. Ha március óta nézzük a magyarországi halálozási adatokat, akkor egymillió lakosra valóban 120 fő jut, míg az uniós átlag 357. Ugyanakkor más a helyzet, ha a járvány második hullámát nézzük. Itt már sokkal rosszabbak az adatok: Magyarország a harmadik legrosszabb az unióban, holtversenyben Romániával. A mienknél csak a csehországi halálozási adatok rosszabbak.

A kormányinfón a Magyar Hang fel is vetette, hogy ha az elmúlt 2 hét gördülő átlagát számolja a kormány, akkor Magyarország a harmadik legrosszabb helyzetben van az Európai Unióban. Gulyás Gergely szerint összességében kell vizsgálni a számokat, a sikeresség csak úgy nézhető, ha márciustól, a járvány magyarországi indulásától nézzük az adatokat.

A miniszter szerint nincs értelme az elmúlt két hetet vagy másfél hónapot nézni, csak az számít, hogy a járvány kezdete óta ezer főre vetítve 120-an haltak meg, míg az unióban 357-en.

A 444.hu is arra kérdezett rá, hogy az aktuális képhez miért nem az aktuális képet nézi a kormány. Az újságírójuk azt is felvetette, Magyarországon többen halnak meg mostanában, mint Németországban. Sőt, az elmúlt másfél hónapot nézve is jobb a német helyzet, mint a magyar.

Gulyás ismét felsorolta az összesített adatokat, amik jobb képet mutatnak a második hullám adatainál.

A szeged.hu-nál mi is felhívtuk a figyelmet korábban arra, hogy Orbán Viktor állítása, miszerint Németországban többen halnak meg, csak összességében igaz, október első két hetére vonatkoztatva  nem áll meg a miniszterelnök kijelentése.

Mi úgy számoltunk, hogy a lakosságszámhoz arányosítjuk az adatokat, akkor október első két hetében Magyarországon 2 és félszer többen betegedtek meg, és több mint 10-szer annyian haltak meg, mint Németországban.

Október 1-je és 14-e között Magyarországon 258 fő halt meg a koronavírussal összefüggő betegségben, míg Németországban ez a szám 221. Csakhogy Németországban 9-szer annyian élnek, mint Magyarországon.

Az RTL Híradója október 20-án is arról számolt be, hogy a magyar halálozási adatok a harmadik legrosszabbak az unióban. Az anyagban elhangzott: a tisztifőorvos 1 millió lakosra számol a járvány kezdetétől, így viszont Magyarország a középmezőnyben van a halálozást tekintve.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely járvány járványkezelés koronavírus védekezés