Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kormányinfó – Gulyás Gergely: lesz még influenza-oltás, ha elfogy; nem tervezik az online oktatás bevezetését az iskolákban
Túl a városon 2020. október 22. 12:43

Kormányinfó – Gulyás Gergely: lesz még influenza-oltás, ha elfogy; nem tervezik az online oktatás bevezetését az iskolákban

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta egy kérdésre válaszolva, hogy az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolásának lehetősége érdekli, nem az emberi jogok. Az influenza elleni oltásból nem tartalékolnak, vesznek még, ha kell.

Hirdetés

Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki kormányinfót, hogy sikerült felkészíteni az egészségügyi ellátórendszert a járvány második hullámára, az ágyak 47 százaléka üres, műtéteket nem kellett elhalasztani az elmúlt időszakban.

Az új egészségügyi törvényről azt mondta, a részletekről tárgyalnak a Magyar Orvosi Kamarával és a háziorvosokat képviselő szervezetekkel is annak érdekében, hogy mindenkire kiterjedő szabályt alkothassanak,

hogy a háziorvosok is részesei és nyertesei legyenek a vírus elleni védekezésnek.

Gulyás szerint ma nem látnak olyan pontot, amiben ne lehetne tárgyalni és megegyezni, mivel a törvény számtalan területen felhatalmazást adott rendeleti szabályozásra, így minden vitás kérdésre – mint a másodállások engedélyezése és az átvezénylés – a végrehajtási rendelet fog választ adni. Gulyás ezzel lényegében elismerte, hogy az elfogadott törvény több ponton is „hézagos”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: november 1-től 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére, amit 2022-ben további 30 százalékos emelés követ. Volt már egy 8 és egy 14 százalékos emelés, így összesen 72 százalékkal nő a bérük 2022-ig.

A HVG-nek Gulyás azt mondta: nem akarnak államosítani praxisokat és az ügyeleti ellátást sem, ha nem muszáj. Tárgyalnak az orvoskamarával és a háziorvosokkal. A kamara nyolcpontos javaslata is a tárgyalások részét képezi.

Arra, hogy a koronavírus-fertőzöttek későn kapják meg a határozatot a házi karanténról, Gulyás annyit mondott, az a helyes, ha gyorsan megkapják. Az igazolt fertőzötteknek egyébként pontosan tudniuk kell, hogy otthon kell maradniuk, határozat nélkül is.

Koronavírus-vakcina

Gulyás Gergely szerint az idén december és jövő nyár közé ígért vakcinának csak akkor higgyünk, ha tényleg meglesz, mindenesetre a kormány 6 és fél millió vakcinát rendelt 13 milliárd forintért.

Az operatív törzs figyeli a kínai és orosz vakcina helyzetét is, ha ezek beválnak, akkor ebből is vásárolnak.

Influenza-vakcina

Azt javasolják, hogy mindenki oltassa be magát influenza ellen, mert a koronavírus akkor igazán veszélyes, ha más betegségekkel is együtt jár.

Az 1 millió 300 ezer oltóanyagról annyit mondott, hogy ha kétszer annyian akarják beadni a tavalyihoz képest, akkor is elég lesz, de vásárolni is tudnak még, és gyártani is tudnak, tehát lesz utánpótlás, ha szükséges.

SZÉP-kártya

A SZÉP-kártya szabályokat kiterjesztik 2021. június 30-ig. A kártya feltöltésére szálláshely esetén 400 ezer (korábban 225 ezer), vendéglátásra 260 ezer (korábban 150 ezer), szabadidőre 135 ezer (korábban 75 ezer) forintra van lehetőség. Költségvetési szerveknél ezeknek az összegeknek a feléről van szó.

Gulyás szerint arra számítanak, hogy a turizmus nem indul be addig, amíg nincs vakcina, de bíznak abban, hogy a belföldi turizmus nem áll le.

Megismételte Orbán Viktor korábbi kérését, miszerint senki ne menjen külföldre síelni, mert az első koronavírus-gócpontok is síparadicsomokban alakult ki.

Kérdések és válaszok

Az M1 híradója a magyar jogállamisági kérdéskört és problémákat úgy vezette fel, hogy Brüsszelben egy szlovák férfit, Jozef Hovanyecet súlyosan bántalmaztak a rendőrök, egyikük Hitler-bajuszt mutatva látható a fogda videófelvételein. „Mindeközben az Európai Bizottságnak az elnöke (az alelnöke – a szerk.) a magyar demokráciát nevezi betegnek, tehát a jogállamiság kérdése úgy tűnik, egyes országokra más és mást jelent. Ön hogy látja, mi újság akkor a magyar jogállamisággal?” – tette fel a kérdést az M1 riportere.

Gulyás szerint, amikor nem politikai fegyverként, a zsarolásra akarják a jogállamiságot használni, akkor az Európai Bizottság és számtalan uniós tagállam kevésbé érdeklődik a jogállamiság iránt. A miniszter szerint ez valóban jogállami kérdés, és mivel az esetnek nem volt uniós következménye, ebből is látszik, hogy

az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolásának lehetősége érdekli, nem az emberi jogok.

Gulyás kijavította a riportert, nem a bizottság elnöke, hanem az alelnöke mondta a fent említett mondatot. Věra Jourová egyébként a magyar kormány nemkívánatos személynek tekint, mert megsérti a rá vonatkozó jogi előírásokat a saját működésében.

Gulyás felsorolta, hogy mik lennének a közös jogállami, európai vagy demokratikus értékek:

  • emberi jogok tiszteletben tartása
  • tisztességes eljáráshoz való jog
  • gyülekezési jog gyakorlása
  • független igazságszolgáltatás.

Mást nem mondott. Szerinte, akiket most bírálnak, azok tették a legtöbben annak érdekében, hogy Magyarországon szabadság és demokrácia legyen.

Kórházban kezelnek egy miniszterelnöki megbízottat

A Telexnek Gulyás Gergely megerősítette, koronavírus miatt kórházban van egy miniszterelnöki megbízott, korábbi államtitkár, de a nevét nem közlik személyiségi jogi okokból.

Gulyás szerint minden indokolt intézkedésnek aláveti magát, arra, hogy nem kellene-e rendszeresen tesztelni Orbán Viktort, Gulyás nem reagált.

Járványügyi beszerzések

Ugyancsak a Telex érdeklődött a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről. Gulyás szerint rendben van, ahogy a körülmények között beszerezték a lélegeztetőgépeket és egyéb védelmi eszközöket, de ha bármi gyanús, akkor azt ki kell vizsgálni. A miniszter azt is megerősítette, a raktárban lévő lélegeztetőgépek használhatók.

Járványügyi adatok

A Magyar Hang vetette fel, hogy ha az elmúlt 2 hét gördülő átlagát számolja a kormány, akkor Magyarország a 3. legrosszabb helyzetben van az Európai Unióban. Gulyás Gergely szerint összességében kell vizsgálni a számokat, a sikeresség csak úgy nézhető, ha márciustól, a járvány magyarországi indulásától vizsgáljuk az adatokat.

A miniszter szerint nincs értelme az elmúlt két hetet nézni. Az emberi élet védelme számít, ezért csak az fontos, hogy a járvány kezdete óta ezer főre vetítve 120-an haltak meg, míg az unióban 357-en.

A 444.hu is arra kérdezett rá, hogy az aktuális képhez miért nem az aktuális képet nézi a kormány. Az elmúlt 2 hétben csak Csehország van Magyarország előtt, többen halnak meg mostanában, mint Németországban. Az elmúlt másfél hónapot nézve is jobb a német helyzet, mint a magyar. Gulyás ismét felsorolta az összesített adatokat, amik jobb képet mutatnak.

Tömeges tesztelés

A HVG megkérdezte, hogy a magyar kormány tervezi-e tömeges tesztelést, mint a szlovák kabinet. Gulyás azt mondta, figyelik a szlovák eredményeket, de azt nem mondta, hogy az Orbán-kormány tervez-e tömeges tesztelést.

Digitális oktatás

Ezután jött a Hír Televízió, azt kérdezték, hogy az őszi szünet után tervezik-e a digitális oktatás újbóli bevezetését. Az alsósok maradnának iskolában, a felsősök, középiskolások pedig átállnának online oktatásra.

Gulyás leszögezte: nincs ilyen terv, de mindig minden lehetőség ott van a tarsolyukban. „A kormány elkötelezett amellett, a terveink is azok, hogy az iskolák normálisan működjenek”

Színművészeti

Az ATV rákérdezett az SZFE-ügyre, de Gulyás azt válaszolta, hogy a kormány nem tárgyalófél, ezért csak sok sikert tudnak kívánni a tárgyalófeleknek.

Szarka Gábor Bayer Zsolt műsorában azt mondta, az SZFE Vas utcai épületeit népegészségügyi okokból is ki lehet üríteni, de még nem jött el ez a pillanat. Gulyás szerint ez nem politikai kérdés, ha népegészségügyi ok merül fel, azt el kell fogadni. A miniszter megerősítette: nem tárgyalnak az egyetemistákkal, mert nem illetékesek az ügyben.

Járványcsúcs

A magas fertőzésszámból tud-e a kormány nyilatkozni, mikor jöhet a járványcsúcs? – kérdezte az ATV riportere. Gulyás azt mondta, nem kívánnak jósolni, de Európában jövő nyárra teszik a vakcina elkészültét, de ez még nem biztos.

A maszkviselés szabályainak megszegéséért járó 50 ezer forintos büntetést nem tervezik emelni.

Antigénteszt

Milyen antigénteszteket használnak a koronavírus-tesztekre? Abbott-Panbio-covid 19-et. A magyar fejlesztésű Azur-spec nevű teszt használatáról Gulyás azt kérte, hogy az országos tisztifőorvost kérdezzék.

Ahogy a fertőzés terjed, úgy a tesztek száma is nőni fog Gulyás Gergely szerint.

Melegek helyzete

Az RTL arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy Ferenc pápa azt mondta, hogy a melegeknek is joguk van családhoz, és kiállt a melegek élettársi kapcsolata mellett. Gulyás annyit válaszolt, Magyarországon ez a helyzet. Szerinte nincs ellentmondás abban, amit a pápa mond, és abban, hogy a meleg párok jogai korlátozottak Magyarországon. Nem vehetik fel például a CSOK-ot, nem fogadhatnak örökbe gyereket. Gulyás szerint Ferenc pápa nem ment el addig, hogy a melegek házasodhassanak, szerinte „szerencsére”. A gyerekek „egészséges fejlődése” az elsődleges szempont.

Gulyás szerint fogalmilag értelmezhetetlen a gyermeken alapuló családtámogatást számon kérni azonos nemű párok esetén.

Az RTL riportere megkérdezte, mit gondol arról, hogy 8 civil szervezet feljelentette Orbán Viktort, mert azt mondta, hogy a „Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország, mindaddig, amíg békén hagyják a gyerekeinket”. Gulyás erre azt mondta,

„hülyeségekkel az ombudsman sem tud foglalkozni”. És senkinek semmi köze, hogy kivel éli a magánéletét, és kivel, milyen szexuális tevékenységet folytat.

MTV Music Award

Az MTV Music Awards-ról az RTL azt kérdezte, mennyit fizetett érte a kormány, hogy idejöjjön a rendezvény. Szentkirályi Alexandra azt válaszolta, örülnek, hogy Budapesten rendezik az átadót, mert 1 milliárd ember figyeli majd a tévében, és ez jó pozíciót jelent turisztikailag. Arra nem válaszolt, hogy mennyit fizetett a kormány, azt elmondta, hogy az üzleti infók közzétételének szigorú menetrendje van, és üzleti titok is van.

A magyar kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen támogatja az eseményt, tehát közpénzt költenek erre.

Minimálbér

Az RTL rákérdezett a minimálbér 2021-es összegére is. Gulyás Gergely azt mondta, kivárnak a végsőkig, hátha megegyeznek a munkavállalók és a munkaadók.

Szlovákiában 227 ezer forint a minimálbér, itthon 161 ezer, de van garantált bérminimum, ami 200 ezer forint fölött van. Jóslásokba nem bocsátkozott Gulyás Gergely.

Szászfalvi-Farkas Lenke konzulsága

Az RTL rákérdezett Szászfalvi László KDNP-s képviselő lányának konzuli kinevezésére. Gulyás Gergely elmondta: a hölgy két nyelven beszél, az Európai Parlamentben dolgozott képviselő mellett, ott volt gyakornok. Szerinte a konzuli munka nem a diplomácia csúcsa, de szerinte Szászfalvi-Farkas Lenke bizonyára alkalmas a feladatra.

„Nem kiugró, nem elfogadhatatlan és nem vet fel semmilyen gyanút a konzuli kinevezés”

– tette hozzá.

Járványkezelési szigorítások

A miniszter annyit mondott, hogy ha szükséges, szigorúbb intézkedéseket is meghoznak, a jelenlegi szabályok betartására kért mindenkit.

Orbán Viktor korábban azt mondta, a változások záloga a halálozások száma. Az RTL rákérdezett, hogy a mostani adatok nem indokolnák-e a változtatásokat. Gulyás szerint egymillió főre vetítve nem kiugró a magyarországi halálozások száma. „Az ország működőképességét fenn kell tartani” – mondta.

A miniszter elmondta: nem igaz, hogy a várandósoknak és három év alatti gyerekeknek szánt vakcinával oltották be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársait. Egy magyar gyártású, három összetevős vakcinából oltották be az NMHH munkatársainak egy részét.

Ha szükséges, minden új megoldást figyelembe vesznek az influenza elleni oltással kapcsolatban, de azt nem erősítette meg, hogy oltópontok felállítását tervezik.

Október 23.

Gulyás viccelődött egy kicsit, szerinte az ellenzék szervezhet tüntetéseket, a Fidesz nem szervez, pedig az övéken tömegek szoktak lenni, nem úgy, mint az ellenzékieken. 

„Azok is szervezhetnek nyugodtan ünnepi nagygyűléseket, akinek az időszakában kilőtték az emberek szemét azoknak, akik részt vettek ilyeneken.”  

– tette hozzá Gulyás.

Nyugdíjemelés

Megjelent a Magyar Közlönyben az 1,2 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés, de Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy ez mennyibe kerül az államnak. Az emelés azokat érinti, akik tavaly már nyugdíjasok voltak.

Orbán-Putyin

A találkozó előkészítése zajlik, de még nincs konkrét időpont.

KATA

Az Mfor kérdezett rá a KATÁs-ok helyzetére. Kiderült, az adócsomagban nem szerepel módosítás, Gulyás Gergely megerősítette:

nem lesz változás, marad a január 1-jétől induló új rendszer, azaz a 3 millió forint fölötti részre vonatkozó emelt járulék, amit a megbízónak kell fizetnie.

Gazdaságmentés

A munkahelyek megőrzését beruházás-ösztönzéssel kívánja elérni a kormány, nem lesz újabb bértámogatás. Gulyás Gergely azt mondta, ha kell segítik a munkahelyek megtartását, de a beruházásokra kell koncentrálni. Egyébként a kormány szerint a munkahelyek száma nagyjából visszaállt a korábbira, hiszen csak 18 ezerrel volt kevesebb foglalkoztatott szeptemberben, mint tavaly, igaz sokakat foglalkoztatnak részmunkaidőben.

Gazdasági visszaesés-növekedés

Az Mfor rákérdezett arra is, hogy mekkora visszaesésre számít a kormány, azután, hogy idén 5 százalékos visszaeséssel, jövőre 4,8 százalékos növekedéssel számolnak. „Nem tudjuk, hogy mi lesz” – válaszolta Gulyás, majd hozzátette: az a cél, hogy az ország működjön. Emiatt nem tudnak jósolni sem, de

ha 2021 első felében véget ér a járvány, akkor megalapozott lehet a 4,8 százalékos növekedés jövőre.

A magyar gazdaság 2020 harmadik negyedévéről annyit mondott, hogy negatív lesz az egy évvel ezelőttihez képest. Az második negyedévhez képest növekedést várnak.

Cserdi pénzek

A Pesti Srácok riportere szerint százmilliók tűntek el Cserdi uniós projektjeinek számláiról. Gulyás szerint meg kell vizsgálni az ügyet, és meg kell várni a vizsgálat végét, mert kegyeleti ügyről is szó van.

Áramlopó DK-s

Az M1 riportere rákérdezett a vád szerint áramot lopó, bitcoint bányászó, Budapest 7. kerületi DK-s képviselő ügyére is. A képviselő lemondott, kilépett a DK-ből. „De nem lesznek politikai következményei?” – tette fel az egészen hihetetlen álkérdést a riporter.

A politikai következményt majd a választópolgárok levonják, de lopni tilos ellenzéki képviselőknek is – mondta Gulyás.

A Magyar Nemzet is a DK-s önkormányzati képviselő áramlopásáról kérdezett. Milyen terve van a kormánynak a kriptovaluták egységes szabályozásán? – jött a kérdés. Gulyás Gergely azt mondta, az Európai Unió dolgozik ezen.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: digitális oktatás Gulyás Gergely influenzajárvány Kormányinfó koronavírus oltás online oktatás vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés