Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 22. 10:21

A magyarok 88 százaléka szerint fizessenek a gazdagok!

A Policy Solutions Intézet és a német Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány közösen készítettek elemzést a zöld baloldali politika magyarországi lehetőségeiről. A kutatás eredményei sok új információt tartalmaznak a magyar társadalom véleményéről és elvárásairól, de kiderül belőlük az is, hogy az emberek nagy többsége Botka László 2017-es programjával ért egyet.

Hirdetés

Az elemzéshez a Závecz Research végzett felmérést a magyar lakosság körében augusztus 5. és 19. között egy 1000 fős, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív mintán, tehát az eredmények már a koronavírus első hulláma utáni helyzetet mutatják.

A kutatás szerint a magyarok az egészségügy állapotát, az alacsony fizetéseket és a túl magas megélhetési költségeket tekintik a legnagyobb problémának.

Utóbbival kapcsolatban drámaian növekedett az elégedetlenség, egy évvel ezelőtt még csak 20 százalék, idén már 43 százalék érezte ezt jelentős gondnak. Előrébb kerültek a problémák listáján a társadalmi egyenlőtlenségek és az alacsony nyugdíjak is.

A kutatásból kiderül, annak ellenére, hogy a jobboldali Fidesz rendre nyeri a választásokat, a magyarok többsége baloldali gazdaságpolitikát támogatna inkább. 82 százalékuk szerint az állam feladata a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, 78 százalék jobbnak tartaná a többkulcsos személyi jövedelemadót, 73 százalék támogatja az alapjövedelem bevezetését.

Ami talán a leginkább jellemzi a magyarok igényeit az az, hogy a megkérdezettek 88 százaléka egyetért azzal a kijelentéssel, hogy fizessenek a gazdagok!

Ez volt Botka László 2017-ben meghirdetett üzenete, amely úgy tűnik, hogy nyitott fülekre talált a társadalomban.

Érdekes az is, hogy a demokráciával, a korrupcióval és a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak az utóbbi időben háttérbe szorultak, körülbelül 10 százalék említette meg ezeket fontos problémaként. Hasonló eredményt ért el a kormány egyik legfontosabb témája, a migráció is – csak a válaszadók 8 százaléka szerint jelent sürgető veszélyt a bevándorlást. A környezetvédelem elvi támogatottsága erős, de a legtöbben nem lennének hajlandók több pénzt fizetni környezetbarát termékekért. A kormány klímapolitikájával mindenesetre a többség egyértelműen elégedetlen.

A kutatás eredményeiből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a magyar társadalom nagyon is nyitott a baloldali gazdaságpolitikai intézkedésekre, a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak pedig elsősorban azért szorultak háttérbe, mert a koronavírus járvány gazdasági következményeitől való félelem vált meghatározóvá.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapjövedelem Botka László Botka László programja elemzés klímaváltozás közvélemény-kutatás kutatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés