Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 21. 22:23

Nagyon drágán vásárolta be magát az állam a Telenorba

A magyar állam tulajdonában álló Antenna Hungária tavaly ősszel szerzett részesedést a mobilszolgáltató cégben. Az erre költött százmilliárd forint úgy tűnik, indokolatlanul borsos ár volt a Telenor részvényekért.

Hirdetés
Hirdetés

A távközlési szektor, az energetika és a légi közlekedés mellett, azok közé az iparágak közé tartozik, amelyekben Orbán Viktor nem titkolt szándéka, hogy jelentősen növekedjen a magyar tulajdonosok aránya. Így amikor kiderült, hogy a Norvég tulajdonosa megválna a Telenor kelet-európai leányvállalataitól, rögtön elkezdték Mészáros Lőrincet emlegetni a lehetséges vevők között.

Csakhogy a skandináv tulajdonos egyben akarta eladni az összes cégét a térségben, ami még a felcsúti milliárdosnak is túl nagy falat lett volna. Ezért végül a hazai szolgáltató is a csehországi PPF csoporthoz került, ezt követően szerzett tulajdonrészt az Antenna Hungária. A G7 derítette ki, jól jártak-e a magyar adófizetők a mobilszolgáltató részleges nemzeti kézbe helyezésével, és a számok azt mutatják, jelentősen túlárazott üzlet köttetett 2019-ben.

Különböző becslések szerint 10-20 milliárddal drágábban vásárolta be magát az állam a cégbe, mint amit a Telenor piaci értéke indokolt volna.

Valószínűleg a tranzakció során az üzleti szempontokat felülírta a politikai akarat, erre utal az is, hogy augusztus végén bejelentették, a magyar kormány már tárgyal a PPF csoporttal a Telenor teljes felvásárlásáról. Így az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy amikor az Antenna Hungária 46 milliárdos állami kölcsön segítségével bevásárolta magát, az az első lépés volt abba az irányba, hogy végül a teljes céget megszerezze, majd Mészáros Lőrincnek adja tovább. Lehetséges tehát, hogy nemsokára lesz a NER-nek saját mobilszolgáltatója is.

Cikkünk megjelenését követően a Telenor Magyarország Zrt. jelezte szerkesztőségünknek, hogy a PPF Telecom Csoport nem fontolja vagy tervezi bármely telekommunikációs vagyonát/tulajdonát értékesíteni a Közép-európai régióban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Antenna Hungária Mészáros Lőrinc PPF Telenor távközlés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés