Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 21. 20:31

A magyarok 72 százaléka nem ért egyet Orbánnal a jogállamiság kérdésében

Hetek óta vitázik az EU és a magyar kormány azon, hogy az uniós források kifizetését lehet-e a jogállamiság feltételeihez kötni. Végre megkérdezték erről az embereket is!

Hirdetés

Az Európai Parlament felmérést készíttetett arról, mit szólnának az uniós tagállamok polgárai, köztük a magyarok is ahhoz, ha az EU fejlesztési forrásainak kifizetése a jogállamiság érvényesüléséhez lenne kötve. A kérdésen hetek óta vitáznak a vezető politikusok, Orbán Viktor pedig kíméletlenül küzd azért, hogy ilyen feltételrendszer ne kerüljön bevezetésre - nem véletlenül.

Az Európai Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra első jogállamisági jelentését, amelyben súlyos kritikákat fogalmaz meg a kormánnyal szemben.

Ez a jelentés most még csak egy vélemény, de a jövőben elképzelhető, hogy befolyásolhatja a Magyarországra érkező uniós források mértékét - érthető, hogy a Fidesz tart ennek a lehetőségétől. Az Európai Parlament felmérésének eredményei mindenestre nem sok jót ígérnek a miniszterelnöknek:

A magyar válaszadók 72 százaléka egyetért azzal, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen a jogállamiság szabályainak betartása.

Nem csak a hazai polgárok gondolják ezt így, minden tagállamban 70 százalék feletti a jogállamiságot támogatók aránya, kivéve Csehországot, ahol csak 59 százalékos. A felmérés nem kizárólag erre a témakörre terjedt ki, az eredményekből kiderül az is, hogy az európaiak többsége (54 százaléka) növelné az uniós költségvetés méretét, és a források nagy részét egészségügyi célokra fordítanák.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Parlament Európai Unió jogállamiság költségvetés közvélemény-kutatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés