Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 21. 18:16

Vasutasok művészszemmel fényképezték a vasutat

Képriport
Méltóbb helyen aligha lehet vasutasoknak meghirdetett pályázat anyagából fotókiállítást rendezni, mint éppen a Szegedi nagyállomáson. Negyvennégy műalkotás került a nagyközönség elé.

Hirdetés

Viszonylag hosszú múltra tekint vissza az Országos Vasutas Kiállítás, amelyet 1996-ban, a magyar vasút elindulásának százötvenedik évfordulóján hirdettek meg elsőként.

A kiállítás elindításában és megszervezésében oroszlán szerepet vállalt a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány és a Vasutasok Országos Közművelődési Egyesületének (VOKE) győri művelődési háza, amelyek közösen hirdették meg, és bonyolítják le azóta is a pályázatot.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A Képek az ország vasútjairól 2020 elnevezésű fotókiállítására az idén harminchat pályázó nyújtotta be 163 alkotását, amelyből a bírálók 83-at fogadtak el, és ezek közül került a kiállítás anyagába 44 kép – ahogyan ezt a szerda kora délutáni tárlatmegnyitón Nagy Józseftől, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi tiktárától, MÁV főtanácsostól elhangzott.

Az elmúlt évtizedekben ennél magasabb számú pályázót regisztráltak, de a koronavírus-járvány a fotópályázat forgatókönyvét is alaposan átírta. A kiállításmegnyitót hagyományosan július elején, a Vasutas Napon szokták megrendezni, de az idén erről le kellett mondaniuk. Az egyik legnagyobb nehézséget éppen az jelentette, hogy időpontot és helyszínt találjanak a most Szegeden megnyílt tárlatnak – mondta el Mondi Miklós, a MÁV Zrt. Szegedi Területi Igazgatóságának vezetője.

Azt már Fülöp Péter, a győri vasutas művelődési ház igazgatója tette hozzá, hogy az eddig kialakult gyakorlatnak megfelelően vándorkiállítás lesz a mostani tárlat anyaga is. A fotókat az ország tizenhat vasutas művelődési házában, valamint pályaudvarokon mutatják be. A cél nyilvánvalóan az, hogy minél többen láthassák az alkotásokat.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Több kategóriában versenyeztek a beérkezett alkotások, így külön díjazták a vasutas fotóklubok tagjainak, a nyugdíjas vasutasoknak, valamint a vasutasok gyermekeinek az alkotásait. Tizenhárom pályázót díjaztak az idén, köztük két szegedit. Mint Fülöp Péter hírportálunknak elmondta: jól érezhetően minőségi ugrás következett be az idén. Mindennek hátterében az állhat, hogy az amatőr fotográfusok már olyan technika birtokában vannak, amellyel a legprofesszionálisabb képek készíthetőek.

A fotókat elnézve ebben nincs okunk kételkedni. A kiállítás november 22-éig tekinthető meg a vasútállomás második emeleti csarnokában.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotópályázat MÁV Szeged Nagyállomás vasút
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés