Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 21. 14:57

Gyönyörű lett a felújított SZAB-székház!

Minden árvizet túlélt eddig, legutóbb húsz éve nyúltak hozzá, most újra megtették: príma lett. Az ereszcsatorna tűnik félkésznek, de azt is csak a laikus látja így.

Hirdetés

Kétezer elején újították fel utoljára a SZAB-székházat, a mostani beruházás az állagromlást kezelte. A belső ablakokat hőszigetelték, az épület homlokzatán látható címert, illetve a halakat Bánvölgyi László szobrászművész, restaurátor alkotta újra. A homlokzat színeit a Műemlékvédelmi Hivatal szakértőivel közösen választották ki:

Eddig sem volt csúnya a Somogyi utcai épület, de most... Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!
  • az eddig fehér nyílászárók zöldek lettek,
  • a szürke lábazat is zöld színt kapott.
Mestermunka az erkély újraalkotása is

A bejárati ajtó fölötti világítóablak diófa borítást kapott. Székely Róbert, a Treborum Kft. ügyvezetője, a felújítás kivitelezője arról beszélt, a fél éven át tartó beruházás idején 50–60 munkavállaló dolgozott itt.

– Tizenkét cég „keze munkája tükröződik a falon”. Minden sérülést kijavítottunk, ezután jött a glettelés, majd a festés. Mindkét erkélyt teljesen felújítottunk, a műköveket vízhatlan anyaggal vonták be, az erkélykorlát homokszórást kapott. Az árkádok alatt a villamoshálózatot és a lámpákat is felújítottuk. A teljes bádogozást is elvégeztük, a sérült részeket javítottuk. Most „foltosnak” tűnnek a csatornák, de ahogy oxidálódnak, úgy lesznek idővel egyszínűek – sorolta Székely Róbert. Aki azt is hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy szegediként részt vehetett ennek a történelmi épületnek a felújításában, és egy kicsit „belophatták magukat Szeged történelemkönyvébe ezzel a munkával”.

Megszépült árkádok

A beruházás közel nettó 50 millió forintba került, de még a közbeszerzési értékhatár alatt maradtak a felújítással.

Ünnepélyes átadók: König Marianna, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója és Krisztin Tibor, az MTA rendes tagja, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke vágta át a szalagot

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás MTA Somogyi utca Szegedi Akadémiai Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés