Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Átlátszó: közel tízmilliót költhetett a fideszeseket felvonultató alapítvány Márki-Zay Péter lejáratására
Túl a városon 2020. október 19. 23:22 Forrás: Átlátszó

Átlátszó: közel tízmilliót költhetett a fideszeseket felvonultató alapítvány Márki-Zay Péter lejáratására

Emlékeznek még azokra az óriásplakátokra, amiken Márki-Zay Péter és Soros György fél-fél arccal szerepelt? Ezek finanszírozása után eredt most az Átlátszó. Az oknyomozó portál kiderítette: vélhetően 9 és fél millió forintba kerültek a plakátok a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesületnek.

Hirdetés

Azokról a plakátokról van szó, amelyek kapcsán még Grezsa István, Márki-Zay Péter első számú kihívója is úgy szólt, hogy a plakát mögött állók nem tanultak a pofonból. Grezsa a kampányban egyébként külön kérte a plakátok kiadóját, hogy vegye le azokat, és tartózkodjon a hasonlóktól.

Amikor megkérdezték, Havasi Katalin, a vásárhelyi Fidesz elnöke a 2019-es önkormányzati választási kampányban azt mondta, ő nem tud fideszes plakátkampányról. Ez bizonyára így van, fideszesről valóban nem tudott, de az Átlátszó bemutatja a cikkében, hogy a plakátokat kiadó Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület tele van fideszesekkel.

A plakátokon kiadásért felelős személyként szereplő Ádók János ma már a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke. Őt is megkereste az oknyomozó portál, mondja meg, mennyibe kerültek a lejárató plakátok. Ezek miatt egyébként helyreigazításra kötelezte a bíróság a Vásárhely24 nevű hírportált, akik a Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület nyomán valótlanul híresztelték, hogy minden plakáton szereplő gondolatot Márki-Zay mondott volna.

Ádók János azonban nem mondta meg, mennyibe kerültek a lejárató sorosozós plakátok.

Egyiken az azóta híressé vált mondattal, ami úgy került a plakátra, hogy „Számtalanszor elmondtam, hogy a menekülteket befogadnám”, miközben Márki-Zay Péter azt mondta: „Számtalanszor elmondtam, hogy a menekülteket befogadnám, most a letelepedési kötvényesekről beszéltem”. Lehagyni a mondat felét – ez volt tehát a polgári értékrendet valló Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület egyik legszánalmasabb húzása, és egyben az egyik legütősebb fegyvere a kampányban.

Az Átlátszó megjegyzi: az egyesület 2011 decemberi indulásakor tagok lettek: Fekete Ferenc, Cseri Tamás, Havasi Katalin és Hegedűs Zoltán – mind ismert vásárhelyi fideszes. A jegyzőkönyvvezető Szél István, aki Lázár János munkatársaként dolgozott évekig, most Székkutas fideszes polgármestere, az alapítvány alapszabályzatát jegyző ügyvéd pedig az a Kulik Ernő, akinek a nevét sokat emlegették a Lázár-földek által ölelt batidai vadász(kastély)ház miatt.

Az oknyomozó portál az egyesület 2019-es beszámolójából következtet arra, hogy a 13 millió 516 ezer forint bevételből anyagjellegű ráfordításokra elköltött 9 millió 500 ezer forint mehetett a plakátokra, mert a maradék 4 millió 200 ezer forint személyi jellegű ráfordításokra ment el.

A beszámolóban az is olvasható, hogy 2019. január 1-től május 31-ig szerveztek tájékoztató kampányt. Azt írják, a kampány keretében hirdettek óriásplakátokon, hirdetőújságban, internetes hírportálokon, és terjesztettek szórólapokat Hódmezővásárhely területén.

(Nyitóképünk illusztráció; kép forrása: Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Márki-Zay Péter Ádók János Fidesz plakátkampány Polgári Együttműködés Hódmezővásárhelyért Egyesület Hódmezővásárhely