Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Őrültnek, sőt hazaárulónak is tartották, egyik sem érdekelte, ment előre – 280 éve született Dugonics András
Szegeden 2020. október 19. 17:33

Őrültnek, sőt hazaárulónak is tartották, egyik sem érdekelte, ment előre – 280 éve született Dugonics András

Képriport
Koszorúzással emlékezett névadójára a Dugonics Társaság. Szeged egyik leghíresebb szülötte sokkal többet, fontosabbat tett annál, hogy megírta az Etelkát, az első magyar nyelvű regényt. Bár az sem kis teljesítmény, sőt.

Hirdetés

A Dugonics András Piarista Gimnázium és a Dugonics Társaság minden évben születésének és halálának a napján is megemlékezik névadójáról. Most egy kicsit „kerekebb volt a születési évforduló a szokásosnál”: Dugonics András 280 éve született a mai Dugonics és az Osztrovszky utca sarkán álló házban.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Németh T. Enikő, a Dugonics Társaság alelnöke megemlékezésében öt pontba foglalta össze, miért is lehetünk hálásak Szeged piarista szerzetesének, írójának, egyetemi tanárának.

Dugonics a tanár, a kegyesrendi szerzetes

Dugonics András negyvenöt éven át tanított. Először a piarista rend iskoláiban oktatott gimnáziumokban, majd a nagyszombati egyetemen kapott katedrát. Ennek az egyetemnek, igaz már Budapesten, húsz éven át rektora volt. Mennyiségtant, számtan, építészettant tanított, miközben másra sem vágyott, csak arra, hogy magyart oktathasson. Szegeden ő volt az első, aki filozófiát tanított. Iskoladrámákat szerkesztett, verseket gyűjtött, fordításokat közölt. Szeged a saját korában büszke volt híres egyetemi tanárára – ez igen csak ritkaságszámba ment.

Dugonics és a magyar nyelv

Dugonics korában a latin volt a tudomány nyelve és a hivatalos nyelv is. II. József nyelvi rendeletében a németet tette kötelezővé. Ekkor meg voltak győződve arról, hogy a magyart csak a hétköznapi beszédben lehet használni. Nem úgy Dugonics András: azt mondta, a magyar alkalmas arra, hogy minden eszmét és gondolatot kifejezzen. Ezt a matematikában be is bizonyította, számtalan szakszót, terminust hozva létre. Neki köszönhetjük a kör vagy a gömb szavainkat, például. Szintén a magyar nyelv „tudományba emelésének” a példája két könyve a tudákosságról (ez az első, itt van a második). Erről Kazinczy Ferenc azt mondta, ez „a tankönyvírás mintája”.

Dugonics mondta ki elsők között, a finnugorok a nyelvrokonaink

Ő írta az első magyar nyelvű regényt, aminek a teljes címe egyébként, Etelka, egy igen ritka magyar kis-asszony Világos váratt, Árpád és Zoltán Fejedelmink ideikben, és ebben kezdte el boncolgatni a nyelvrokonság kérdését. Addig azt gondoltuk, a törökökkel vagyunk nyelvrokonságban. Ekkortájt dőlt ez meg: egy kortársa, Sajnovics János szerzetes bizonyította be a nyelvrokonságot, ő ezzel egyetértett. Ezért aztán őrültnek, sőt, hazaárulónak is tartották. De minden ezzel kapcsolatos vitába beleállt.

Dugonics, a közmondásgyűjtő

Egész életében lelkesen gyűjtötte a szólásokat és közmondásokat, halála után két évvel, 1820-ban végül kiadták tízezer szólást és közmondást tartalmazó gyűjteményes munkáját.

Dugonics irodalmi tevékenysége

Az Etelkán túl is jelentőset alkotott: eposzátdolgozásokat készített, drámákat írt, és latin nyelvű szerzőként is ismert volt szerte Európában.

„Ha valamit tanulhatunk tőle manapság is, az az, hogy legyünk nyitott gondolkodásúak, sokoldalúak. Támaszkodjunk a tudományos evidenciákra, bizonyítékokra, és ha szükséges, álljunk bele az áltudományok elleni vitákba. De azt is tanulhatjuk Dugonicstól, hogy a tudományt művelve próbáljuk meg minél szélesebb körben a magyar nyelvet használni, és a szakkifejezések helyett magyar szavakat használjunk. Azt is tanulhatjuk Dugonicstól, hogy legyünk érzékenyek a körülöttünk lévő világ megjelenésére az irodalomban és a művészetekben”

– mondta Németh T. Enikő.

A beszéd után a piarista gimnázium diákjai, majd a Dugonics Társaság is megkoszorúzta Dugonics András szobrát. Az ünnepségen felléptek a piaristák népzenész tanulói Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde vezetésével.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics András Dugonics tér évforduló koszorúzás Dugonics András Piarista Gimnázium Dugonics Társaság Németh T. Enikő
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés