Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 19. 16:15

Lázár odaszólt Orbánnak és elismeri, hogy a Fideszen belüli hatalmi harc áldozata lett

Nagyinterjút közölt Lázár Jánossal a Válasz Online, amiben a volt kancelláriaminiszter tőle eddig szokatlan őszinteséggel beszélt az elmúlt három évéről, és arról a folyamatról, ahogyan eltávolodott a Fidesz központi vezetésétől.

Hirdetés

„Csak nekem van ilyen jó dolgom, hogy miközben megnyertem minden választást, amelyen elindultam, miniszterelnök úr számon kéri rajtam mások vereségét is”

– mondja Lázár az interjúban.

A „mások veresége” egyébként a 2018. február 25-i időközi polgármester-választás, amit Hegedűs Zoltán simán elbukott Márki-Zay Péterrel szemben, és amit Lázár végigkampányolt, valamint a 2019. október 13-i „rendes” polgármester-választás, ahol valóban nem kampányolt, de amit az egyik legnagyobb hódmezővásárhelyi szövetségese, Grezsa István veszített el ugyancsak nagyon simán.

Lázár szerint egyébként neki azért nehezebb, mert van „valamiféle kötődése” hozzá Orbánnak. Akikkel így áll a miniszterelnök, azoknak mindig a nehezebb pálya jut.

Lázár azt is állítja az interjúban, a Fideszen belüli versenytársai politikai húzásainak köszönhető, hogy „meghatározó politikusok elhitték”,Simicskával és Spéder Zoltánnal szövetkezve a párt átvételére készül.

Ezeket alaptalan, rosszindulatú pletykáknak minősítette Lázár.

Azt is elmondja, soha nem tagadta és nem tagadja meg Simicska Lajos és Spéder barátságát. „A barátaimat és az elveimet nem vagyok hajlandó megtagadni. Olyan isten nincs, hogy nekem a széljárással változzon a véleményem olyanokról, akik a szövetségeseim” – fogalmazott Lázár János.

Az egykori miniszter beismerte: a Spéder Zoltán elleni támadássorozat erős motivációt jelentett neki, hogy otthagyja a kormányzást.

Sépedert, aki akkor lényegében az Index tulajdonosa volt, Rogán és köre egyre többször támadta. Ennek a vége az lett, hogy Spéder eladta a CEMP-X Online Zrt.-ben lévő tulajdonrészét Ziegler Gábornak és a KDNP-s Oltyán Józsefnek a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül.

Lázár az interjúban egyébként elismeri Rogán munkáját, szerinte 2018-ban „nem lett volna győzelem nélküle”. Ugyanakkor hozzáteszi: „Ebből azonban

sokan azt a téves következtetést vonták le, hogy a politika elsősorban kommunikáció. Szerintem a politika ennél több, még a social media meg a fake news világában is”.

Arra felvetésre, hogy a borsodi 6. választókerületben krumpli, cukor és laptop osztogatása is kellett a Fidesz győzelméhez, Lázár János annyit válaszolt: „a Fidesz is ugyanolyan tömegpárt, mint bármelyik Európában”.

A volt miniszter magasztalta kicsit Orbán Viktort is, szerinte ő a Fidesz ereje, karizmatikus politikus, akinek vannak elképzelései és meg is valósítja azokat. Lázár szerint az a gond, hogy nincs másod- és harmadvonal a pártban, csak negyedvonal, itt versenyeznek egymással a hasonló képességű politikusok. Magát is negyedvonalbelinek sorolta természetesen. Meg is magyarázta: szerinte Orbán, Kövér, Áder és Szájer a rendszerváltás előtt és után olyan tapasztalatra tettek szert, ami hatalmas politikai előnyt jelent a maiakkal szemben. Bár azért azt megjegyezte, ő már a 90-es évek végén ott volt a Fidesz vezetése körül.

„Sokat tanultam Orbán Viktortól és Orbán Viktorról. Ez valóban versenyelőnyöm másokhoz képest” – fogalmazott Lázár, aki megvédte a Mészáros Lőrinc-féle, állami tendereken, közvagyonból százmilliárdossá váló szupergazdagokat. Szerinte, amikor a Strabag nyert 600 milliárdnyi autópályaépítést, az senkit sem érdekelt, de ha Mészáros nyer, akkor felháborodás van.

„Több kutatás is kimutatta, hogy a magyar egyenlőségpárti és individualista. Nehezen viseli a személyes környezetében a sikeres és nagyon gazdag embereket. Nem fáj, ha a Strabag nyer, vagy ha az Aldiban kell vásárolni, de fáj, ha a CBA javára hozunk szabályokat. Nem fáj bemenni a Raiffeisenbe, de ha Takarékbank, akkor abcúg” – mondta a Válasz Online-nak Lázár.

Az interjúban azt is elmondja, szerinte 2022-től aktív politikus ne lehessen sportvezető, amivel nyilván nem lesz népszerű a Fideszes felsővezetésben.

Az interjú talán legfurcsább része az, amikor Lázár azt taglalja, szerinte rendben van, hogy egy politikus aktívan üzletel akár külföldi milliárdosokkal mint ő –, mert szerinte ha elvárjuk, hogy egy orvos 3 milliót keressen, akkor miért várjuk el, hogy egy polgármester beérje fél millióval.

„A pártfinanszírozás végre rendben van, de ha 199 parlamenti képviselőt nem akar rendesen megfizetni az állam, nem is várhatja el a polgár, hogy azok függetlenek és elvszerűek legyenek”

– fogalmazott Lázár János.

Érdemes a teljes interjút elolvasni, kiderül például belőle, hogy Lázár János

  • mit gondol Ausztriáról, az osztrák gazdaságról;
  • mihez kezd szerinte a Fidesz a hibákkal 2022-ben;
  • mit érez a szülővárosával, Hódmezővásárhellyel kapcsolatban;
  • mit gondol Tarlós István vereségéről Budapesten;
  • mi a véleménye Borkai Zsoltról;
  • mit gondol a vadászati világkiállításról.

(Fotó: Lázár János Facebook-oldala

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Grezsa István Hódmezővásárhely időközi választás Index interjú Lázár János Márki-Zay Péter önkormányzati választás Orbán Viktor országgyűlésiképviselő-választás Rogán Antal Simicska Lajos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés