Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 19. 14:18

Hőszivattyút és naperőművet is kap a makkosházi trolivégállomás

Képriport
Európai Uniós és szegedi önkormányzati támogatásból összesen 480 millió forintból energetikai korszerűsítéseket végezhet el a Szegedi Közlekedési Társaság. A beruházás egyik helyszíne a makkosházi trolivégállomás. Ott az épületet korszerűsítik.

Hirdetés

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a Hont Ferenc utcai végállomáson a hőszivattyú beépítésének szünetében arról beszél, Szeged az európai uniós költségvetési ciklusban 34 milliárd forintos EU-s támogatásból gazdálkodhatott. Ebből nagyon sok fontos környezetvédelmi, fenntarthatósági beruházás valósulhatott meg, ilyen fejlesztésekre 7 milliárd 400 millió forintot költhetett el Szeged: óvoda-, bölcsődefelújításokra fordították, művelődési házak korszerűsödhettek ebből a forrásból.

A hőszivattyú odakint. A kép közepén Majó-Petri Zoltán, az SZKT első embere és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. A fotón újságírói okostelefonok is megfigyelhetők. Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

De ebből a keretből közgyűlési döntés alapján indulhatnak környezetvédelmi beruházások a Szeged Hulladékgazdálkodási Nkft.-nél és a Szegedi Közlekedési Társaságnál is. Makkosházon a sofőrök tartózkodója kap egy vadonatúj hőszivattyút, de napelemeket is szerelnek a tetőre.

Belül az új hőszivattyús kazán

Majó-Petri Zoltán SZKT-igazgató azt mondta a felszerelendő naperőművel teljes egészében biztosítják a makkosházi épületük áramszükségletét, a hőszivattyúval pedig nemcsak fűteni, hűteni is tudják majd az épületet. Majó-Petri azt is közölte, összesen hét épületben valósulnak meg a beruházások.

Konkrétan itt és ezek:

Trolibusz 1. számú javítócsarnok és irodaépület: a csarnoképület meglévő oldalfali kopolitüveg-burkolat és elöregedett fém-üveg nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésű, magas fényáteresztő képességű nyílászárókra, meglévő SCANDOOR fém teleszkópkapuk cseréje fokozott hőszigetelésű kapukra, az épület lapostető-szigetelésének cseréje fokozott hőszigetelésű, korszerű, vízzáró tetőszigetelésre. A csarnokkal egybeépített irodaház fűtését biztosító elavult gázkazánok cseréje korszerű fűtőrendszerre, hőszivattyúval kiegészítve. A csarnoképülethez csatlakozó öltöző-fürdő használatimelegvíz-ellátását biztosító kazán cseréje korszerű, kondenzációs kazánra, melegvíztároló puffertartály cseréje korszerű, hőszigetelt tartályra. Csarnok tetejére napelemek telepítése.

Trolibusz járműmosó: az épület meglévő oldalfali kopolitüveg-burkolat és elöregedett fém-üveg nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésű, magas fényáteresztő képességű nyílászárókra, meglévő SCANDOOR fém teleszkópkapuk cseréje fokozott hőszigetelésű kapukra, az épület födém szigetelésének cseréje fokozott hőszigetelésű, korszerű, vízzáró szigetelésre. Csarnok tetejére napelemek telepítése.

Pályás műhelyépület: épület tetőszigetelés kialakítása, homlokzati szigetelés kialakítása. Elöregedett fém-üveg nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésű, magas fényáteresztő képességű nyílászárókra. Meglévő konvektorok cseréje korszerű, hőszivattyús fűtőrendszerre. Napelemek telepítése.

Raktárépület–étkező–tartózkodó komplexum: épület tetőszigetelésének és homlokzati szigetelésének kialakítása. Elöregedett fém-üveg nyílászárók cseréje fokozott hőszigetelésű nyílászárókra, meglévő fűtés cseréje korszerű hőszivattyús fűtőrendszerre. Napelemek telepítése.

Makkosház és Tarján végállomási épületek: házi kiserőmű méretet meg nem haladó naperőmű-telepítés az elektromos energiaigény kiszolgálására, meglévő kazán cseréje hőszivattyús fűtőrendszerre.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Hont Ferenc utca Majó-Petri Zoltán Makkosház Nagy Sándor napelem pályázat Szegedi Közlekedési Kft. SZKT TOP végállomás hőszivattyú naperőmű
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés