Hirdetés
Túl a városon 2020. október 17. 10:27

Koronavírus: sosem volt még ennyi új fertőzött

Sajnos újabb rekordot döntött Magyarországon a koronavírus járvány terjedése, 1791 embernél diagnosztizálták a megbetegedést, 85-en betegedtek meg a megyében.

Hirdetés

Egy nap alatt 1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 44 ezer 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1109 főre emelkedett, 13 ezer 580-an meggyógyultak
– olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

A tájékoztató oldal közlése szerint az aktív fertőzöttek száma 30 ezer 127 fő. Az aktív fertőzöttek 32 százaléka, az elhunytak 42 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

1693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.
A kormány és az operatív törzs felhívja a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs jelenleg 52 óvodában és 22 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Csongrád-Csanád: 85 új fertőzött

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (14 172) és Pest megyében (5744) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2784), Borsod-Abaúj-Zemplén (2460), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2090) és Hajdú-Bihar megye (1979). Csongrád-Csanád megyében 1876 fertőzöttet tartanak nyilván a járvány kezdete óta. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (460).

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás koronavírus pandémia statisztika világjárvány