Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 17. 10:05

Orvosi kamara: Mi nem vagyunk sem katonák, sem rendőrök

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, átadták az új egészségügyi törvény számukra elfogadhatatlan pontjainak listáját a kormánynak, most pedig reménykednek.

Hirdetés

A legnagyobb problémát egyértelműen a másodállások tiltása és az orvosok átvezényelhetősége jelentik. A kormány ezeket a pontokat úgy illesztette be a végleges törvényjavaslatba, hogy azokról a Magyar Orvosi Kamarát nem hogy nem kérdezte meg, de az előzetes tárgyalásokon nem is tájékoztatta - mondta el a kamara alelnöke a Népszavának adott interjúban.

Bár Lénárd egyelőre optimista a jövőbeni eggyütműködést illetően, ő is elismerte, hogy az orvosok többsége nem ilyen derülátó – elmondása szerint a tagságuk lázad.

Bár kaptak ígéretet arra vonatkozóan, hogy ha a törvényszöveg megfogalmazásában nem is, a jövőben megjelenő 18 végrehajtási rendelet elkészítésébe be lesznek vonva, sok orvos már elveszítette a bizalmát a kormányban.

Az alelnök becslése szerint a hazai orvosok 60 százaléka vállal valamilyen másodállást, ennek tiltása pedig azt fogja eredményezni, hogy a bizonyos nehezen fenntartható területeken, ahol most is hiány van szakemberből és eszközökből, be fog dőlni a rendszer.

Az átvezényelhetőséggel kapcsolatban kijelentette, ennek beemelése a szolgálati jogviszonyba egyenruhás szervezethez illő hozzáállás, márpedig az orvosok nem katonák és nem is rendőrök.

A rendelkezés nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy a kormány könnyen befoltozza az orvoshiány okozta lyukakat az ellátórendszerben anélkül, hogy jelentősebb strukturális átalakításokat kelljen véghezvinnie az egészségügyben. Azonban orvosok 20, de akár 40 százaléka is felmondhat az új szabályozás miatt.

A kamara támogatja a szakdolgozók követeléseit, akik a béremelés miatt kialakuló feszültségtől tartanak és kitartanak a háziorvosok praxisjoga mellett is. Mint elmondta, a praxisközösségek kialakítása jó irány, de ha ezt erőszakkal, "téeszesítés" jelleggel viszi át a kormány, akkor sok idős orvos egyszerűen abba fogja hagyni a munkát, ami megint csak a rendszer összeomlását eredményezheti.

Lénárd elmondta, a hálapénz kivezetése a Magyar Orvosi Kamara egyik fő célkitűzése volt a béremelés mellett.Ehhez azonban nem elég a törvényi tiltás, az is szükséges, hogy a betegek elhiggyék, nem kell hálapénzt adniuk a jobb ellátás érdekében.

A megoldás a transzparencia, nyilvánosan elérhetővé kell tenni az ellátás minőségére vonatkozó információkat, például azt, melyik intézményben milyen hosszúak a várólisták, vagy hogy kinek hány betegét kell újraműteni.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi szakdolgozó háziorvos Lénárd Rita Magyar Orvosi Kamara orvosbér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés