Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 17. 07:59

Kiderültek a kórházkiürítés számai: Ennyi embert küldtek haza Szegeden

Továbbra sem tudjuk pontosan, miért volt erre szükség, de közel 20 ezer beteget küldtek haza tavasszal az országban.

Hirdetés

Kásler Miklós április 7-én, a járvány első, a jelenleginél sokkal enyhébb hulláma alatt adta ki az utasítást, aminek az értelmében minden fekvőbetegeket kezelő intézményben fel kellett szabadítani az ágyak 60 százalékát. A drasztikus parancs végrehajtására alig több, mint egy hetet kaptak a kórházak, Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját ki is rúgták azért, mert nem teljesítette időben a miniszter utasítását. A hazaküldött beteg emberek, és az őket gondozó rokonaik szintén nehéz helyzetbe kerültek, a családokat felkészületlenül érte, hogy adott esetben súlyos fekvőbetegeket kellett otthon a munka mellett ellátniuk.

A fertőzések első hullámában pedig ilyen sok kórházi ágyra még csak megközelítőleg sem volt szükség. A kórházkiürítés magyarázatával azonban adós maradt a kormány, utólag még Kásler is próbálta letolni magáról a felelősséget a döntéssel kapcsolatban.

Talán ennek köszönhető, hogy pontos adatokat a kiürítésre vonatkozóan eddig nem ismerhettünk. Szél Bernadettnek azonban sikerült fél év után kiperelnie a statisztikát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől – írja a 24.hu.

19 165 ágyat szabadítottak fel, a hosszabbítás után a kórházkiürítésre rendelkezésre álló egy hónap alatt, és 11 ezer volt krónikus beteget küldtek emiatt haza.A szegedi Szent Györgyi Albert Klinikai Központban április 7-ére egyharmadára csökkent a krónikus ellátásba bevont ágyak száma.

Míg előtte 372 ilyen ágy volt, április 7-re már csak 125. Április 15-ére ezek felén folyt ellátás Szegeden. A legnagyobb problémát azonban nem az előírt számok jelentették, hanem az, hogy minden kórházra ugyanúgy vonatkoztak: Volt, ahol április elején 80 százalék felett volt a foglalt ágyak aránya, ezért krónikus fekvőbetegeket is haza kellett küldeni, ez pedig drámai helyzetet teremtett sok családban.

Utólag már tudjuk, hogy a kórházikiürítés teljes mértékben elhibázott lépés volt. Ezt bizonyítja az is, hogy most, amikor a fertőzöttek száma a tavaszi többszöröse, szóba sem került az ágyak fűnyíró-elven történő felszabadítása.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserháti Péter EMMI Kásler Miklós kórházi ágyak felszabadítása koronavírus Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet szegedi klinika Szél Bernadett
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés