Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 16. 10:28

Ceglédi Zoltán: Ez nem közvélemény-kutatás, avagy a pompás Öttömös-trükköm

Épp elég baj, hogy a hagyományos közvélemény-kutatások pontossága és hitelessége ennyire megkopott. Pár lelkiismeretlen szerencsevadász egy ideje még mélyebbre löki a bizalomvesztést. Legalább ezeknek ne dőljenek be!

Hirdetés

Évtizedes vitám volt sokakkal, hogy a politikai preferenciákat mérő közvélemény-kutatások mennyire megbízhatók. Vallottam és vallom ma is, hogy a „hát engem még sosem kérdeztek, ezért nem hiszem el” meg az „én járok az emberek közt, és senki nem fideszes, ezért nem hiszem el” replikák pusztán arról szólnak, hogy az illető nem érti magát a módszert. Vagy nem akarja megérteni.

Amikor aztán egymásnak homlokegyenest ellentmondó mérések jelentek meg, azonos időszakban azonos pártra akár háromszoros eltéréssel, illetve világos lett, hogy az ellenzéki pártok közül többen egy-egy kutatást az egymás közti verseny eszközeként használnak, sőt, „állíttatnak elő”, akkor elengedtem a dolgot. Ettől még a saját mikroklímán alapuló tippek nem lesznek pontosabbak, csak már az úgymond hagyományos kutatások közül is szükségszerűen teljesen téves több is, mert egyszerre nem lehet mind igaz.

Ami azonban végképp felháborító, az ennek a folyamatban megfordítása, azaz a közvélemény-kutatásnak álcázott adatgyűjtés. Pár napja én is belefutottam, korábban is többször próbálkoztak, és sok ismerős is említette már a hasonló élményét, ezért muszáj mesélni róla. Kezdve a végén: volt már olyan, hogy felhívták önt közvélemény-kutatás szándékával, majd pár adat bekérése után közölték, hogy „sajnos ebben a korosztályban már betelt a létszám”? Vagy hogy „sajnos ebből a kerületből / településről már elég választ kaptunk”? Nos, akkor az jó eséllyel nem kutatás volt, hanem adathalászat.

A forgatókönyv mindig ugyanaz: felhív egy hölgy, hol kijelzett, hol titkos számról. Közbevetőleg elmondom, hogy bár magam vagyok a laboratóriumi sűrűségű liberalizmus, de ha rajtam múlna, a hívószám kijelzését kötelezővé tenném. Hadd tudjam már, ki hív! Szóval hív a hölgy, elmondja, hogy közvéleményt kutatnak az Elhadarom Gyorsan Hogy Ne Tudd Megjegyezni Kft. nevében, van-e pár percem. Van. Először fel kell tennie pár kérdést rólam, mondja, és kérdi is: irányítószám, kor, iskolai végzettség, kábé idáig szoktunk eljutni. Utána a kutatás helyett közli, hogy ebből a korosztályból vagy településről már elég válaszuk van, viszonthallásra.

Nos. Egy kutatás valóban minimum kor, nem, lakóhely és iskolai végzettség alapján kell reprezentatív legyen. Tehát jellemzően ezer olyan embert megkérdezni, akik arányaiban megegyeznek e négy tulajdonságban a vizsgálni kívánt sokasággal – pártpreferenciák esetében a szavazásra jogosult magyar polgárokkal. Értsük jól: egy valódi kutatásban eleve azért hívnak engem, mert tudják, hogy egy negyvenes, diplomás, fővárosi férfi vagyok, és ez még kell a mintájukba. Ehhez képest a fent említett hívásnál a hölgy eredetileg nem tudja, hol lakom, milyen iskolám van és hány éves vagyok.

Mármint odáig nem tudta. A nememet hang vagy az esetleges bemutatkozás alapján már tudja rögzíteni, a többit meg megkérdezi. Nem közvéleményt kutat, hanem adatot gyűjt. Innentől tudni fogja, hogy ezen a mobilszámon ilyen és ilyen ember érhető el. Hogy aztán valódi kutatásokhoz használják-e az így kicsalt adataimat, vagy simán eladják valamilyen kampányra, nem tudni. Mindenesetre ez így mélyen etikátlan, és ne segítsük a túlélését. Ha egy ilyen „hideg hívás” során az adatainkról érdeklődnek, nyugodtan elbúcsúzhatunk – vagy bedobhatjuk az Öttömös-trükköt. Utóbbihoz elég egy négyjegyű számot megjegyezni, ami a 6784. Mikor a legutóbb használtam, a következő mókás beszélgetés kerekedett ki belőle:

Telefonhölgy: – Megkérdezhetem a kedves irányítószámát?
Én: – Igen, 6784.
Telefonhölgy: – Sajnálom, de erről az irányítószámról már elegendő válaszadóval rendelkezünk.
Én: – De hiszen ez Öttömös irányítószáma. Egy hétszázfős csongrádi kisközség! A Spárgafesztivál otthona! Dobó István a polgármestere! Tízmillió emberből véletlenszerűen már TÚL SOK öttömösit hívtak?
Telefonhölgy: – Bíííp-bííííp-bííííp!

Ez nem közvélemény-kutatás. Annak, aki azt se tudja, hogy kit hívott, ne válaszoljanak.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet közvélemény-kutatás Öttömös vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés