Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. október 15. 19:48

Méhzárlat Szegeden: egy ronda betegséget akarnak utolérni

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal mézelő méhek nyúlós költésrothadásának megállapítása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el.

Hirdetés

A méhzárlat erre a két területre érvényes:

  • Szeged Alsóváros, Móraváros, Klebelsbergtelep, Kecskés, Hattyas, Tompasziget, Szentmihály, Gyálarét városrészek
  • a Tisza-folyó mindkét oldali gátja Szegedtől délre, az államhatárig.

A zárlat alatt álló területekről tilos méheket, azok nyers mézét, virágport, propoliszt, betegségterjesztő eszközöket kivinni, illetve a területekre tilos fogékony állatokat bevinni.

A növényvédelmi beavatkozás következtében szükséges gyors áttelepülés, azaz a menekülés szabályai a méhészetek esetében a következők:

  • az áttelepülés során a település határának elhagyása tilos,
  • az áttelepülés tényét a méhész a hatósági állatorvosnak haladéktalanul köteles bejelenteni,
  • a méhész köteles a méheket tizennégy napon belül az eredeti telephelyre visszatelepíteni.

A települési zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – a hatósági állatorvosnak vagy a méhegészségügyi felelősnek kell megvizsgálni.

Mi ez a borzalmas nevű nyúlós költésrothadás?

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, amelyet egy baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. A spórák az álca emésztőcsövében kicsíráznak, majd a vegetatív alak növekedni kezd, amelyhez az álca testéből nyeri a tápanyagokat. Három napnál idősebb lárvákban a spórák nem csíráznak ki. A fertőzött lárvák általában azután pusztulnak el, hogy a méhsejteket lefedik. A baktérium vegetatív formája elpusztul, de csak miután több millió spórát képzett. A fertőzött lárvák színe megsötétedik és elpusztulnak. Az elpusztult lárvák, illetve a belőlük visszamaradt bűzös, nyálkás trutymó egyenként akár százmillió spórát is tartalmazhatnak.

Egyet lehet igazából tenni az ilyen kaptárakkal: elégetni...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hatósági állatorvos kormányhivatal méh méhzárlat méz mezőgazdaság Szegedi Járási Hivatal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés