Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 15. 13:01 Forrás: MTI

A kata szigorításának visszavonását kérik szakmai szervezetek

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 7+1 pontos javaslatának megtárgyalását kéri a parlamenttől több szakmai érdekképviseleti szervezet.

Hirdetés

A kamara az MTI-vel csütörtökön közölte: a közös álláspontot a BKIK mellett

  • a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ),
  • a Magyar Iparszövetség (OKISZ),
  • az Adótanácsadók Egyesülete,
  • a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ)

támogatta.

A javaslatok szerint erősíteni kell az ellenőrzést, a bújtatott foglalkoztatási visszaélés ellen fel kell lépni, de a becsületes katásokat – akik többségben vannak – igazságtalan büntetőadóval sújtani.

Ezért a 2021-től hatályos „Lex Parragh” helyett azt javasolják, hogy ne hárommillió forintig, hanem hatmillió forint bevételig maradjon a jelenlegi adóteher, fölötte legyen a bevételre egy tizenöt százalékos új adómérték, de minimum a havi átalány, azonban a plusz befizetésért járjon arányosan magasabb TB-jogviszony is.

Azt is megjegyezték, hogy a katát harmonizálni kell a munkajövedelmek rendszerével, hogy a rendszer fenntartható legyen. Fontosnak tartották, hogy az eddigiekhez képest a magasabb befizetést az évi egyszeri bevallás során egy minimális adminisztrációval történhessen, de a befizetés ne egy összegben, hanem az összeg nagyságától függően több hónapra elosztva történjen, hogy ne jelentsen egy egyszeri jelentősebb kiadást a vállalkozóknak.

E javaslat eredményeképpen gyakorlatilag nyolcmillió forint bevételig, ami a katás vállalkozások több mint hetven százalékát jelenti, nem lenne magasabb az adó, mint eddig. A résztvevők alternatívaként hatmillió forint bevétel felett egy magasabb átalányadót is el tudnak képzelni.

További javaslat, hogy járjon családi adókedvezmény a főállású katásoknak is, és két éven keresztül terhelje negyven százalékos különadó bármely szerződéses összeg esetén azt az új katás jogviszonyt, ahol az egykori munkavállaló a volt munkáltatójával vagy annak kapcsolt vállalkozásával köt vállalkozói szerződést.

A résztvevők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy vissza kell vonni a Lex Parragh büntetőadót.

Gál Pál Zoltán (MGYOSZ) a kijátszhatóságát, Vadász György (OKISZ) az igazságtalanságát és kisvállalkozó ellenességét emelte ki az elfogadott szabálynak, amely az éven belül egy kifizetőtől származó hárommillió forint feletti összeget negyven százalékos büntetőadóval sújtja január 1-jétől. Vadász György a közlemény szerint a büntetőszabály visszavonása melletti érvként hangsúlyozta a járvány miatti gazdasági visszaesést is, amely a katások jelentős részét sújtja.

Keressük a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát is, kommentálják a javaslatot, illetve hogy csatlakoznak-e a budapesti kamarához, támogatva elképzeléseiket, esetleg van önálló javaslatuk, gondolatuk, kiegészítésük. Amint válaszolnak, közöljük álláspontjukat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adózás kata katás adózás Nemzeti Adó- és Vámhivatal Parragh László Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés