Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 15. 08:16

Arányosan kétszer annyi influenza elleni oltással készülnek a németek, mint az Orbán-kormány

A fiataloknál az időhúzásra játszhat az Orbán-kormány, ami hiába tette ingyenessé az influenza elleni védőoltást, nem rendelt több vakcinát a tavalyinál, amikor a koronavírus-járvány nem súlyosította a helyzetet. Az érthetetlen döntést a németek számai teszik igazán szomorúvá.

Hirdetés

Mit gondol, mennyi német jut egy influenza-vakcinára és mennyi magyar? Jól sejti, a különbség hatalmas.

Az Orbán-kormány ugyanis úgy gondolta, hogy a koronavírus-járvánnyal terhelt időkben is elég ugyanannyi influenza elleni vakcina, mint tavaly: 1,3 millió. Orbánék azzal érvelnek, hogy

tavaly is csak a fele fogyott el. Ez azt jelenti, hogy egy vakcinára közel 7,5 magyar jut.

Tény, hogy 2019-ben 719 ezer 898 főt oltottak be, közülük közel 70 százalék volt a 60 év fölötti. A veszélyeztetetteknek tavaly is ingyenes volt, ők a 60 év fölöttiek, az állapotos nők és a krónikus betegségekben szenvedők.

A kormány tehát nem rendelt több influenza-vakcinát a tavalyinál, noha Szlávik János, a kormány egyik főinfektológusa maga is hangoztatta: mindenkinek ajánlja az oltást, mert kétszer akkora a halálozási esély, ha az influenza és a koronavírus egyszerre jelenik meg valakinél.

Hogy mennyire elbaltázott dolog ugyanannyit rendelni influenza-vakcinából, mint tavaly, jól megmutatja: a 444.hu információi szerint van olyan háziorvos, aki „azt az utasítást kapta a hatóságtól, hogy ha fiatalok jelentkeznek, próbálják meg húzni az időt”.

Eközben Németországban bejelentették, hogy rekord mennyiségű, 26 millió oltással készülnek az influenzaszezonra.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter rámutatott, hogy az új koronavírus és a szezonális influenzavírus igen hasonló megbetegedést okozhat, és túlterhelődhet az ellátórendszer, ha egyszerre mindkét kórokozó miatt fordulnak elő tömegesen kórházi kezelést igénylő esetek.

Az influenza elleni oltás „csak egy apró szúrás, de háromszoros védelmet jelent”, védi a vírus ellen beoltott személyt, védi a környezetében lévőket, és védi az egészségügyi ellátórendszert – mondta a miniszter.

A németeknek tavaly 20 millió adag oltás állt rendelkezésükre, és nagyjából 14 millióan oltatták be magukat az influenzavírus ellen. A kormány azt reméli, az idén jóval többen lesznek, az influenzajárvány pedig sokkal gyengébb lehet, azért is, mert a SARS-Cov-2 miatt már begyakorolt alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések – társas távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, szellőztetés – az influenzavírus ellen is védenek.

Ehhez képest Németországban egy influenza-vakcinára kicsit több mint 3 német jut.

(Fotó: Kovács Tamás/MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: influenza járvány koronavírus oltás vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés