Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. október 14. 22:10

A belügyminiszter azt ígérte, tárgyalhatnak a kamarával az orvosok kéréseiről

A Magyar Orvosi Kamara október 13-án egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki további egyeztetéseket ígért. Az egészségügyi törvényt aláírták, de a végrehajtási rendeletben még sok mindent lehet és kellene pontosítani.

Hirdetés

Kincses Gyula az ATV-n azt mondta, ők úgy fogják föl a Pintér Sándorral való találkozást, mint a miniszterelnök helyettesével történő találkozó, hiszen ez is posztja a belügyminiszternek.

Arra semmilyen választ nem kapott Kincses Gyula Pintértől, hogy miért kell erőből, ennyire gyorsan, az előzetes egyeztetéseket kihagyva. 

Az orvoskamara kifogásai között szerepel, hogy 

  • nem volt idő a törvény érdemi véleményezésére;
  • szigorúan korlátozza a másodállásokat a kormány;
  • megnövekedett az adminisztrációs teher;
  • két évre bárkit átvezényelhetnek.

Kincses Gyuláék elégedettek a kormány azon törekvésével, hogy egy fizetésből meg tudjon élni egy orvos, és ne kelljen önkizsákmányoló módon dolgozni, de azzal nem értenek egyet, hogy ilyen gyorsan alakítják át a rendszert.

Pintér Sándortól azt az ígéretet kapták az orvosok, hogy az átvezényelhetőségről és a másodállások ügyéről még tárgyalhatnak.

Kincses Gyula az ATV-ben azt is mondta, hogy nem lenne gondjuk az orvosokkal járványidőszakban az átvezénylésekkel, de a törvény ezt „békeidőben”, az ellátási problémák megoldására is használná a kormány, ami elfogadhatatlan.

Az adminisztrációs terhekről annyit mondott, hogy ez az államnak okoz majd elsősorban gondot, hiszen rengeteg orvos ügyét kell majd vizsgálni, engedélyezhető-e a másodállás egy adott orvosnak vagy sem.

A háziorvosok helyzetéről is szó volt a találkozón. Kincses Gyula ismét elmondta: a háziorvosi rendszer átalakításának fontosságával egyetértenek, azzal is, hogy a praxisközösségnek van létjogosultsága, ebbe az irányba kell menni, de nem erőszakosan.

„Támogatni kell ezeket, tehát az irány jó, de nem lehet kolhozosítani, nem lehet bekényszeríteni közösségi szervezetekbe az orvosokat, ez teljesen idegen attól a harmincéves szocializációtól, amire az alapellátás épül” – magyarázta a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Hozzátette: a béremelést minden alapellátásban résztvevő orvosnak meg kell kapnia.

Kincses Gyula hangsúlyozta, helyes, hogy a mostani törvényben nem szerepelnek a háziorvosok, hiszen ez az alkalmazottakról szól, a háziorvosok viszont vállalkozási formában dolgoznak, az ő helyzetüket egy másik törvényben kell rendezni.

A MOK-elnök szerint „semmiképp sem elegáns” az, hogy miután Orbán Viktor szombaton tárgyalt velük, kedden pedig már el is fogadták a törvényt.

Ugyanakkor Kincses hozzátette: „Két alapkövetelésünk, a tisztességes bér és a hálapénzmentesség benne van, ezért nem mondjuk azt, hogy eleve ki kell dobni a törvényt, hanem azon kell dolgozni, hogy ezeket a problémákat megoldjuk”.

(Nyitóképünk Kincses Gyula és Orbán Viktor találkozóján készült; fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kincses Gyula Magyar Orvosi Kamara Orbán Viktor Pintér Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés